Det var mycket som hände under det ekonomiska toppmötet i Davos, och rubrikerna har handlat om Greta Thunberg, Donald Trump och klimatet. Klimatet var årets tema, vilket inte nämndes en enda gång i den amerikanska presidentens tal. Han valde istället att säga att man inte ska lyssna på “domedagsprofeter” och att berätta om hur katedralen i Florens började byggas innan tekniken fanns för att slutföra den. Budskapet var tydligt - strunta i klimatet, strunta i forskarnas varningar. Kör på i blind tro om att det kommer ordna sig på något sätt.
USA:s finansminister Steven Mnuchin hade samma klimatfrånvända budskap, men argumenterade i stället att det inte går att utröna klimatriskerna för de kommande 30 åren. Ett helt anti-vetenskapligt uttalande med ett enda mål – att skicka all forskning oläst rakt ner i soptunnan.
För forskarna vet, och det gör egentligen företagen och politikerna också. Till exempel visste världens största olje- och gasbolag Exxon redan på 70-talet att människans utsläpp av växthusgaser påverkade klimatet. Företaget har ändå fortsatt med fossila bränslen, och spenderar dessutom miljarder på att sprida desinformation om klimathotet. I dag lägger de fem största oljebolagen nästan två miljarder kronor årligen på att stoppa eller försena klimatåtgärder – bara i EU.
Och pengarna ger utdelning. Utsläppen ökar fortfarande, trots att forskningen säger att de måste halveras till 2030. Amin Nasser, VD för världens största oljeexportör Saudi Aramco, sa under Davos-mötets (tyvärr inte ironiska) seminarium “Kan kol och olja hjälpa övergången till ren energi?” att han tror att efterfrågan på olja kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer även om 20 år. Och finansmarknaderna verkar vara inne på samma spår. Av de två biljoner dollar som lades i energiinvesteringar 2018 gick 355 miljarder till sol, vind, batterilagring och kärnkraft, medan 800 miljarder dollar gick till olja och gas.
Därför kom Greta Thunberg till Davos med tydliga krav om att alla fossila investeringar och subventioner ska stoppas och att allt befintligt innehav måste bort, något hon själv menar flög över huvudet på ledarna. Mnuchin svarade hånfullt att Thunberg kan komma tillbaka när hon studerat ekonomi, och fick det kalla svaret att det inte krävs en universitetsexamen för att inse att vår koldioxidbudget inte går ihop med subventioner och investeringar i fossila bränslen.
Som en snabb bekräftelse på Thunbergs kommentar släpptes i veckan en rapport från Potsdaminstitutet som, likt tidigare studier, kommit fram till att det är dyrare att fortsätta som vanligt än att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader. Det går definitivt att fundera över vem som har bäst koll på de ekonomiska klimateffekterna – den som förespråkar vetenskapen eller den som vill förkasta den.
Problemet är att klimateffekterna är ödesdigra för samhället och mänskligheten, medan affärerna fortfarande är lukrativa för företagen. Det blir svårare för bolagen att arbeta i tystnad när fler blir medvetna, men den ökade kunskapen har ännu inte lett till någon omställning. I stället tilltar informationskriget, där alltmer resurser läggs på desinformation och förvillande aktiviteter.
Det ställer högre krav på oss att vara uppmärksamma, på de som är tydliga – som Amin Nasser – men även på de som verkar vara på rätt bana. En av de stora nyheterna som spreds från mötet var att kapitalförvaltaren Blackrocks vd Larry Fink sa att företaget vill minska sina tillgångar i kol. I stora ord talade han om en ”fundamental omstöpning av finansvärlden”, men efter en granskning kunde man se att de nya kraven endast gällde 500 av de 7 000 miljarder dollar som bolaget investerar. Bolaget fortsätter vara storägare i bland annat Exxon, Chevron och Glencore.
I dag spelar alltfler företag på vårt hopp, genom att slänga ut kakbitar för att distrahera oss från vad som egentligen pågår. Detta måste granskas hårdare av media och vi måste alla vara kritiska mot anti-klimatpropagandan. Storbolagen har visat att de inte kommer att ställa om själva. Vi befinner oss fortfarande i informationskriget och är långt ifrån att vinna det. •
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.