Det räcker inte med att ha hjärtat på rätt plats. Om vänsterrörelsen än en gång vill vinna terräng så krävs det fräscha idéer, ett sympatiskt språkval och en vilja att tänka stort. Dessa tänkvärda ord kommer från holländaren Rutger Bregman som betraktas som en av Europas mest framstående unga tänkare. Rutger Bregman utmanar vänsterrörelsen i sin världshyllade bok Utopia for realists – om att våga utvecklas från att vara en kritisk underdog som beskriver världen, till att vara en rörelse som även formar den.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vad skulle exempelvis hända om vänsterrörelsen slutade att skildra sig själva som samhällets moraliska överhet och istället intar en mer sympatisk roll? Det som i dag har blivit synonymt med vänstern är paroller som anti-åtstramningspolitik, anti-privatisering, anti-etablissemang och anti-rasism. Rart! Men, vad är vänstern egentligen för? Hur uppfattas vänstern av de som inte är politiskt insatta? Varför samlar högern över 60 procent av väljarstödet, om man inte räknar in Socialdemokraterna som av rädsla för opinionen knäböjer för högerpolitik?
Vänsterrörelsen, medräknat (S) kanske på allvar ska driva idén om gratis till alla medborgare? ”Galenskap” knorrar en del, men enligt Rutger Bregman är universell grundinkomst eller medborgarlön precis vad vänsterrörelsen behöver. En grundinkomst som delas ut till alla utan krav på motprestation. Det bästa sättet att investera i en hemlös är kanske att ge denne pengar helt förutsättningslöst.
Frihet är nämligen möjligheten att vara självständig. Reformera hela bidragssystemet och ifrågasätt den otidsenliga arbetslinjen! Iran var det första landet i världen som implementerade en universell basinkomst. Därutöver finns det pilotprojekt i länder som Indien, Kanada och Namibia. Nederländerna och Finland är två europeiska länder som är i full gång med sina försök. Så, varför inte rika välfärdslandet Sverige?
Rutger Bregmans andra stora vision är en kraftig arbetstidsförkortning. Han refererar till nationalekonomen John Maynard Keynes, som förutspådde att kapitalismens produktivitet skulle innebära att arbetsveckorna kraftigt reducerades till endast femton timmar vid år 2030. Problemet, anser Rutger Bregman, är att vi har ersatt frihet med materialism. Hyperkonsumtionen har flyttat vårt fokus att sträva efter saker vi behöver, till föremål som vi istället kan konsumera. Vi har sålt vår frihet i form av tid för att i utbyte vältra oss i materiellt överflöd. Arbetstidsförkortning är ett sätt att vända utvecklingen. Konceptet har prövats i olika pilotprojekt runtom i Sverige med goda resultat i form av friskare personal som har större personlig makt mellan vilotid och slit. Så, varför inte implementera en generell minskning?
Slutligen betonar Rutger Bregman att socialism är en fantastisk produkt, men han undrar också när vänsterrörelsen på allvar – genom rätt språkbruk och idéer – ska sälja in den? Vänsterrörelsen och i synnerhet (S) har reformerat Sverige på ett unikt sätt. Sorgligt nog leds (S) i dag av en man som vill registrera fattiga, som propagerar för fler arbetade timmar och som inbjuds till att tala i Indien och inleder anförandet med att salutera kineserna.