Det är inte lätt i dessa tider av brun sörja att lyfta blicken och diskutera det nya jämlika samhälle vi kan skapa ovanför nationens och traditionens bojor. Ändå tror jag det är nödvändigt, för ideologi är inte fraser, det är tankar som får oss att forma vår framtid istället för att vara framtidens fångar.
Ingen ideologi fungerar om den inte bottnar i den ekonomiska verkligheten.
Det är därför jag är övertygad om att nyfascismen är en tillfällig plåga. Om människor ska bli trygga och fria krävs det lösningar som är globala, kulturmixade, ständigt ifrågasättande och nyskapande. Nyfascismens lösning av instängdhet, uteslutning och en absurd nationalism där samer, muslimer eller judar inte ses som ”riktiga svenskar” fast de bor här, verkar här och lever här sedan generationer, kommer skapa en ekonomisk och kulturell tillbakagång som gör Sverige fattigt igen. Nyfascismen har samma problem som Putins nationalism. Den fungerar bara i ett andra rangens råvaruland.
Så vad finns det för ny ekonomi som vänsterkrafter kan forma en ny politik runt? Förra veckan skrev jag lite om teknikrevolutionen, energirevolutionen och den sociala revolution dessa tillsammans kan skapa.
Nu några ord om den nya produktionstekniken vi står inför.
Det kallas ”Internet of things”, alltså sakernas ständiga uppkoppling och samarbete. Det här förändrar både hur saker kommer produceras och vad de kostar att ta fram. Energimässigt och råvarumässigt.
Tänk energi. I dag räknar man med att runt 85 procent av all energi industrialismen använder försvinner i onödig värme och överföring. ”Sakernas ständiga uppkoppling” kan mer än fördubbla effektiviteten inom din livstid. Det betyder dubbel kraft att göra något bra. Utan ny förstörelse.
Uppkoppling handlar om att det idag finns 37 miljoner digitala mätare i USA som hela tiden förser användare och företag med små mängder av information. Värme, konsumtion, styrning. Om några år kommer alla hus ha det precis som de 10 miljoner maskiner (tvättmaskiner, tv, datorer osv.) som var uppkopplade 2007. Redan 2013 var de 3,5 miljarder och inom några årtionden förväntas de vara 100 biljarder. Allt som används kommunicerar information till allt annat uppkopplat om vad den gör och allt kan styras effektivt och smart. Den här informationen kallas sammantaget för ”Big data” och kommer förändra mycket mer än energianvändningen.
Om de som producerar vet exakt hur saker används och fungerar så kan man producera effektivare, men givetvis också räkna ut vad du vill ha producerat och presenterat.
Det kommer inte göras en miljon gula tröjor av ett visst slag, det kommer göras en miljon olika tröjor av olika slag.
Och inte bara det. Du kommer kanske inte acceptera vad ett företag gör åt dig, du kommer agera själv och styra varorna du vill ha, in i detalj.
Big data går åt bägge håll. Den ger makt åt producenten men också åt prosumenter, vi kommer både producera och konsumera samtidigt. Med Big data kan läkare få råd och tips om behandling av hela världens läkarkunskap, och du kan också styra läkarens val på ett helt annat sätt från samma gigantiska nätverk. Bara här kan ”Sakernas ständiga uppkoppling” spara den globala kostnaden för hälsovård med en fjärdedel. Samma gäller såklart transporter, information och utbildning.
Och allt blir billigare. Att streama en film kostade ca 1 500 kronor per gigabyte år 2000. Idag kostar det runt trettio öre.
Ja, du ser förändringen i din vardag i dag. Tänk på alla de internettjänster du använder idag som förut krävde experter och stora kontor. Och tänkt dig vad som händer med köpcentrum eller Ikea, den dag du enklare printar ut möblerna i grannens garage.
I dag är världens mäktiga nya företag (som Google) bara några veckor ifrån att ersättas av något helt annat. Kunskap utmanas och utvecklas mycket snabbare än någonsin ett stålverk eller mäktiga bilfabriker. Själva företagsmakten utmanas av Big data och aktiva medborgare.
Det här kommer förändra vår kultur. Ständig uppkoppling skapar transparens och gränserna för privatlivet blir svårare att dra än gränsen för vilken del av gräsmatta som är ”min” runt huset.
Blir det bättre då? Tja, det beror på vad vi bestämmer. Redan i dag finns företag som direkt kan översätta 39 språk så människor kan prata med varandra globalt, inte bara en liten språkelit. Hur använder vi det? Vem får tillgång?
Det finns ingen plats för inskränkt nyfascism i en sådan ekonomi. Gränserna mellan vad som är ditt och mitt och privat och gemensamt kommer förändras. Vem äger en kommun egentligen? Vem äger en streamad film alla kan se? Vem äger idén att alla mätpunkter idag kan drivas av energi från de radiovågor som sänds runt dem? (Vi behöver inga batterier eller elsladdar till micromätning framöver.)
Vem äger framtidens Google 7.0?
Vänster- och miljökrafter står inför en möjlighet man inte får lämna över till de inskränkta hjärnor som tycker att kunskap handlar om att ... äga. Supermycket. Privat.
Vi kan forma en annan gemensam produktion som samtidigt är individuellt anpassad. Visst är det en trevligare utmaning för en grön vänsterrörelse än tanken på en återgång till synen på staten och politik som något som reglerar privat övermakt, inte befriar människors gemensamma makt?
Jaja ... Jag vet att många blir rädda när jag pratar om frigörelse utifrån ny teknik och ny ekonomi.
Men visst går det forma politik även av detta.
Först utbildning, utbildning, utbildning.
Sedan frigörelse av produktion och ett gemensamt ägande av systemen som handlar om allas rätt till kommunikation, fria transporter, fri kunskap och makt att forma sitt liv.
Jag är ledsen kära borgare.
Ni har inget att komma med.
Inget alls.