Det här är en historia som upprepat sig. Det engelska imperiet byggde på kol och ny teknik runt den, det amerikanska skapades ur olja och ny teknik från det, och dagens utmanare – Kina – skapar sin nya energi förnybart (man tillför idag mer förnybart i systemet än vad energikonsumtionen ökar).
Att Donald Trump nu allt oftare anklagar Kina för allt möjligt är alltså inte en slump. Att han hatar klimatfrågan är heller inte en slump. Det handlar om ekonomisk dominans och makt och man ska vara mycket naiv för att inte se USA:s ekonomiska, militära och energimässiga dominans på jorden.
Att göra ”America great again” är inte slogan i största allmänhet, det är en allt intensivare kamp mellan ekonomiska globala megagrupper och det är klart det påverkar oss alla. Om världen tidigare bestod av tre mäktiga ekonomiska centrum – Japan, EU och USA – så växer Kina fram som en ekonomisk makt större än var och en om än inte tillsammans. Att vi i Sverige sällan ser det här beror kanske på vår fixering vid Ryssland som en stormakt att frukta, men Ryssland är ekonomiskt ett misslyckat land, en råvaruproducent beroende av gammal energi och utan förnyelsekraft och därmed en stat som inte kan finansiera en dominans.
Men det kan USA. När Trump lade sin budget ökade han militäranslagen med en tiondel, det vill säga med 60 miljarder dollar, vilket är mer än hela de ryska militärutgifterna. På ett enda år!
Men det här är inte riktat mot Moskva.
Det är Kinas enorma tillväxt som är hotet.
USA:s statsstöd till företag har alltid skett genom det militärindustriella komplexet. Det är där forskning och utveckling skett som sedan blivit den teknologi som dominerat världen. I Kina sker samma statsstöd via banker och regioner direkt i företagskluster, fast utan att ta omvägen via militären.
Och det går snabbt. Om ”made in Hong Kong” var ett skämt för dåliga produkter när jag var barn så är ”made in China” idag även spetsteknologi. Det är flera femårsplaner sedan partieliten beslöt lägga kraft på att ta det teknologiska språnget, ekonomiskt insåg man att vara världens fabrik inte skapar den medelklass och den ekonomiska standard som krävs för att kommunistpartiet ska kunna behålla makten. Det är ett misstag att tro att demokrati automatiskt skapas av att folk får det bättre, demokrati skapas när människor kämpar mot ett system för att få det bättre. Och även om Kina idag är det land där de största strejkerna och arbetarprotesterna pågår så är den ekonomiska utvecklingen för medelinkomsttagarna ett ständigt krav som kräver en annan tjänsteekonomi och en ännu högre teknologi.
Det är inte en slump att det är i Kina robotarna snabbast tar över produktionen, det är i Kina 3D-printning når nya nivåer (i Sverige kan forskare 3D-printa ett öra. i Kina har man lyckats 3D-printa blodkärl) och det är Kina som har världens snabbaste och största datorer. Att Kina dessutom har ett halvt privat banksystem som styrs av politiken medan EU och USA har ett privat banksystem som styr politiken betyder att den förre betydligt snabbare kan flytta resurser dit man kan öka farten mest. Det som sker är en hypereffektiv privat sektor inom IT, kommunikation och data som tar jättekliv. Huawei blev 2015 världens mest aktiva ägare av nya internationella patent. Enligt World Intellectual Property Organisation ökade Kinas inhemska patent med 928 000 nya vilket kan jämföras med USA:s 579 000. (Patent betyder inte verklig produktion, men det betyder att man undersökt nya möjligheter och skyddar vinster åt ägare från forskningen.)
Fortfarande betalar Kina runt 180 miljarder kronor i licenser för amerikanska patent (tänk IT) men förra året började man exportera licenser och att betala för andras teknik blir på sikt ett lika utarmande beroende som att betala för andra staters olja eller kol.
Kina är det land som stoppas mest av USA vad gäller uppköp av företag och köp för att komma in på andra marknader. (Att Kina fick köpa Volvo säger en del om vad USA ansåg om den svenska marknaden.)
När Kina stänger internet eller bygger egna Google eller andra digitala megatjänster är det inte bara enpartistatens kontroll det handlar om. Lika mycket handlar det om att bygga upp egen digital framtidsekonomi.
Den nya ekonomin, med allt billigare produktion (bland annat energi) och en digital revolution är istället ett hot mot den existerande makten i USA och EU.
I Kina ger robotiserade fabriker mer utveckling, medan de hotar Trumps väljare.
Vad mer?
Jo, en sak till händer. Världens största skattesmitarflöde kommer numera från Kina.
Jag skrev inte att Kina var bättre, bara snabbare.
Vore jag ung skulle jag studera kinesiska.