BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Arbetare över hela världen får äntligen makten över sin tid. Det blir, som Andre Gorz skrev, inte arbetarmakt (som i kontroll över fabriken) som blir det viktiga, utan friheten att slippa vara arbetare och tvingas leva sitt skapande liv inom den trånga kostymen som åtta till fem-jobbet erbjuder.
Vi vill alla arbeta, tänka, skapa och prata om det vi gör. Vi vill lära nytt, kunna mer, men om vi ska fångas i stressen att bli klar ska stressen styras av vår egen vilja, inte av en lönepiska med stämpelklocka.
Och det nödvändiga arbetet, ja de där grävandena av dikena, de där monteringarna av chips, de där gigantiska tofuodlingarna och vetefälten, de sköts av robotarna och om du vill se dem sätter du dig i en självkörande kommunal bil och sen blir det picnic vid havet.
Jag vet inte hur många science fiction-böcker jag läst som slutar ungefär där, sedan blir det katastrof för vi människor har mycket svårt att förstå befrielser, vi lever i ständig skräck för att få det sämre. Bli sjuka, arbetslösa, utskuffande, otrygga …
Det pågår en kamp mellan det nya och det gamla över hela jorden, jag pratar om en nyliberalism som håller på att krossas av utmaningar inom själva ekonomin.
Nyliberalismens idé har varit att öka vinsterna genom avregleringar, lönesänkningar, privatiseringar av det gemensamma och genom att överföra statlig demokratiskt styrd makt till experter. Men det där fungerar inte när utmaningen består i att människor kan skapa saker gemensamt utan företag, när investeringar skapas utan finansmarknad och när delningsekonomi inte handlar om att utnyttja fattiga förare (Uber) utan om att dela på information och utveckling utan annan ersättning än att det blir bättre för alla.
Jag vet inte om du tänkt på det men ekonomin på jorden inom de nya och alltmer dominerande superbolagen handlar inte om att producera saker i konkurrens, utan att dominera genom globala monopol.
Google är ett monopol, Facebook likaså och Amazons kamp för världsdominans inom handel och distribution (i kamp mot Ali Baba) är något helt annat än de monopol energiföretag, Coop/ICA eller de nationella bankerna varit.
Apples enorma övervinster kommer från att man lyckats behålla monopol på över 75 procent av all musikförsäljning (och produkterna de gör handlar om att låsa in oss i just deras system).
Vi har i dag tio megadominanta företag på jorden, nästan alla amerikanska. Det intressanta är att dessa företags ekonomi inte alls styrs av tillgång och efterfrågan, utan bygger på informationskontroll.
Att EU-kommissionen stämmer Google för att företaget gynnat de egna nätbutikerna är bara en föraning om vad info-kapitalismen är, men också en föraning om vilken befrielse som göms bakom den.
De här megaföretagens kontroll över konsumenternas beteenden handlar om att varorna numera är så billiga att vi närmar oss noll i marginalkostnad. (Det kostar inte något extra att göra en vara, bara energi…)
De dyra mobilerna vi köper kostar bara några procent att producera, så även om de i dag produceras i fabriker där slavliknande villkor råder så är det fullt möjligt att skapa dem med mångdubblad ersättning till de anställda och minskad arbetstid för priser långt under vad du i dag betalar. (Det visar exempelvis Fair Phone som klarar av att göra en mobil som du kan köpa för samma pris, fast utan utnyttjanden.)
El som du gör själv kostar en femtedel av den el du köper.
Mat vi producerar i nätverk blir billigare och bättre än den megaföretagen erbjuder.
Poängen är att ju mer mat, energi, tjänster, varor och distribution blir billigare desto mindre behöver människor globalt kapitalismen och tvångsarbetet.
Hela denna jättekonstruktion där löntagare gjorts till låntagare är onödig och egentligen en dödsryckning av ett system som inte kan hantera förändringen.
Vilken spännande tid vi lever i! Vilka möjligheter.
Och den politiska slutsatsen? Över allt annat finns en gemensam uppgift för dem som vill skapa ett fritt samhälle, ungefär det som de superrika lever i i dag. (Ja du vet, en superrik har så mycket pengar att de är meningslösa, de lever i en slags kommunistisk ekonomi med ett obegripligt överflöd och möjlighet att köpa, bygga, göra vad som helst. Men de vet inte vad de vill …)
Uppgiften är enkel. Ständigt skapa alternativ! Ständigt bygga andra nätverk, andra informationskanaler, andra icke vinstdrivande system. Och i dag är det möjligt.
Ett litet exempel. Den kommersiella Bokmässan i Göteborg släpper in rasister och fascister i montrarna. Det ska man protestera emot och bojkotta. Men det intressanta är att vi, med små förlag, nu kan bygga en bokmassa - ett stort tält - mitt i stan med författare, massa böcker, föredrag och underhållning … helt gratis för besökarna.
Kom dit! Författarna behöver inte Bokmässan, däremot de som vill dominera marknaden.
När du läser detta har jag 60-årskalas. En dansbana är byggd, gräset liat och svensk sommar-idyll råder. (Regn).
Livet är glädje och glädje är gratis.