Svenska folket snickrar i några veckor. Byggvaruhusen låter kasching hela tiden. Takräcken och släpkärror fylls med byggmaterial. Skruvar för över 100 kronor/lådan (produktionskostnad fem kronor), prispåslagen till egnahemsbyggare är rejäla och grejerna rätt usla.
Själv älskar jag att snickra. Ju större desto roligare. (Just nu bygger jag ett extra hus i två plan.) För mig är snickrandet de där lediga dagarna då man bara får koncentrera sig och lösa problem. Hjärnan vilar när sågen går.
Men jag önskar att jag redan för 20 år sedan hade fått några tips om material som var hållbara istället för alla usla produkter som erbjudits under åren.
Här är några enkla ekotips.
• Bygg bara i trä. Det är enklare och roligare och materialet lagrar koldioxid under lång tid. (Alla andra material skapar istället utsläpp när de produceras.) Trä är ett fantastiskt material för små som stora jobb. Och det håller väldigt länge om man bara gör rätt. Det viktigaste är att bygga så att regn och fukt rinner bort. Och att låta trä ha ett litet skydd mot mark och sten. (Foamglas är bra, liksom tjärad papp eller näver.)
• Köp aldrig impregnerat trä. Det är helt onödigt och består av dåligt virke som impregnerats med gifter. Det var ännu värre förr men det betyder inte att det är bra idag. Den gröna impregnerade ytan du ser kommer senare hamna i din mark. Inte så bra. Om man bygger med vanligt trä, gärna kärnvirke eller lite tjockare dimensioner, så håller det i årtionden bara det inte fuktskadas. Det viktiga är alltså att se till att fukt aldrig kan samlas direkt i ändträt. Tittar du på konstruktionen du ska göra så tänkt på att regn och snö ska kunna rinna bort, inget ska samlas i fickor. Då har du löst problemet. (Problemet är inte regn i sig, utan om regnet stannar kvar och fuktar trä en längre tid. Eller om det droppar på samma ställe år efter år.)
• Behöver du extra starkt trä finns det värmebehandlat sådant som både har högre hållfasthet och klarar fukt ännu bättre.
• Isolera med träull. Alltså isolering gjord av trä, det kommer i samma färdiga lätta skivor som stenull eller gullfiber, men det kliar inte, det är klimatrent och viktigast av allt – det samlar inte fukt utan andas som levande material ska. (Den andra isoleringen har svårt att torka ut om den blir fuktig, det gör träull.) Om byggvaruhuset inte har träull så beställ via nätet. Och lyssna inte på goda råd från varuhusets experter runt det här. De rekommenderar ju bara det de säljer.
• Om du gör ytterväggar kommer du troligen få höra att du ska ha plast för att undvika att fukt tränger in. Det är helt fel. Fukt ska vandra i vägg, inte spärras in. De stora mögelproblemen i svenska moderna småhus kommer från att man använt de döda isolermaterialen och sedan lagt plast utanpå för att göra det ”säkert”. Det här gäller även tak, ingen plast nånstans, för dig som är mer avancerad och vågar bygga våtrum finns till exempel Fibo-trespo som ersättning för plastväggar.
• Undvik betong. Cement är nämligen ett klimatsmutsigt material. När man jobbar med grunder är sten kanske en möjlig ersättning. Stora stenar rullar man lätt på plank man lägger framför som en räls över gräset. Enkla altaner klarar sig bra med jordskruvar istället, samma med staket. Ska du bygga hus är en grund av foamglas den absolut klimatsmartaste och dessutom väldigt enkel att göra. (Grusbädd och sedan foamglas direkt på den. Foamglas görs av bland annat returglas.)
• Måla inte med plastfärg och helst inte alls. Trä klarar sig fint med olja eller slamfärg. Det finns också fantastiska lerfärger idag som du kan använda inomhus utan att det blir ett skikt som minskar träets förmåga att hantera fukt. Lerfärger är väldigt enkla att måla med och miljösmarta.
• Vilka verktyg behöver man äga egentligen? Billiga maskiner håller väldigt dåligt men proffsiga är orimligt dyra. En lösning är att hyra de där dagarna man verkligen behöver en slagborr som kan göra hål i sten. Själv har jag en rejäl skruvdragare, en batteridriven liten elmotorsåg och i övrigt mest en ny fogsvans varje sommar, den japanska fina sågen och så yxan för detaljer. (Jag har slutat spika, det är inte så smart när man är plus 60.)
• Leta gammalt virke och gamla fönster och dörrar. Trä var bättre förr, träden fick växa längre och blev därmed starkare. Och snickare hade mer tid för detaljerna innan fuskmaterialen kom.
Och så går sommaren. Ett plank här, en ställning där, några odlingslådor och nog måste uthusets tak få ny papp i år?
Det här är en folkrörelse som alla kan, för det finns ingen som har tummen mitt i handen, det är bara att prova och försöka och sedan försöka igen.