Några minuter senare brottades gärningsmannen ner av civilpersoner. Den 42-årige småbarnspappan sitter nu häktad misstänkt för dådet.
Än så länge vet vi inte mycket om motivet, norska myndigheter talar om en psykiskt sjuk man. Det som fått polisen att utreda terrormotiv är att mannen bland annat ska ha sympatiserat med terrorsekten IS för ett antal år sedan och setts med radikala islamister.
Om gärningsmannen medvetet valde ut queerklubbar eller om det var en slump är något som polisen just nu undersöker.
Men oavsett motiv påminner dådet oss om vad som ständigt står på spel och vad som är värt att försvara.
Hbtq-personer och kvinnor är och har alltid varit särskilt utsatta för värdekonservativa extremister. Vi ser en backlash över hela världen. I Europa sker en oroväckande ökning av hat och våld riktad mot transpersoner.
Helgen var lite av en chock. Mellan nubbe och sill på midsommarafton rev USA:s högsta domstol upp det 50 år gamla domslutet Roe mot Wade vilket betyder att amerikaner inte längre har en självklar rätt till abort. Det är med andra ord fritt fram för delstaterna att införa abortförbud. Hälften av USA:s 50 delstater har redan infört, eller väntas införa, inskränkningar.
Att HD har en majoritet av konservativa domare är en effekt av Donald Trumps tid som president, det var han som såg till att det blev så. Många fruktar nu att abortmotståndare kommer att känna sig stärkta av utvecklingen i USA och väcka frågan i flera länder.
Det är tragiskt att se USA backa i flera viktiga frågor. Den 1 juli kommer den så kallade ”Don’t say gay”-lagen träda i kraft i Florida. Den gör det olagligt för allmänna skolor att undervisa barn om sexuell läggning och könsidentitet.
Mitt flöde på sociala medier var fyllt av regnbågsflaggor i helgen, ledsna inlägg från Norge blandades med ledsna inlägg från Beirut. Juni är Pride-månad då världens alla hbtq-communities samlas och firar friheten att vara sig själva. Att den äger rum i juni är en hyllning till Stonewall-upproret samma månad 1969 i New York City.
I Libanon har religiösa grupper protesterat och inrikesminister Bassam Mawlawi har därför givit order om att stoppa alla sammankomster, möten och firanden som kan kopplas till Beirut Pride.
Organisationen svarade med att sätta upp en reklampelare bestående av blommor i regnbågens färger med texten ”kärleken kommer alltid att blomstra”. Bara några timmar senare revs blomarrangemanget ner. På en video som cirkulerar på sociala medier ser man kristna extremister aggressivt vråla att homosexuella är ”i satans klor” samtidigt som de skriker ”vi varnade er, kom inte med det här i närheten av våra områden och kyrkor”.
När politikerna öppnar dörren för hatet ser många ett grönt ljus att attackera, de känner stöd i ryggen.
Samtidigt har motreaktionerna mot ministerns beslut varit enormt, jag tror aldrig jag sett så många regnbågsflaggor bland libaneser och andra arabisktalande grupper i sociala medier.
I Norge ställdes Prideparaden in, men folk gick ändå ut på gatorna för att visa stöd.
– Det som har gjort mest intryck denna helg är känslan av solidaritet och enighet, säger Inger Kristin Haugsevje, ledare för Oslo Pride.