På sociala medier spreds senare en bild på Mahsa Amini i en respirator på ett sjukhus, hon hade då förklarats hjärndöd och senare död.
Polisen säger att hon ska ha avlidit av en hjärtinfarkt. Men hennes familj ifrågasätter berättelsen och menar att deras dotter var fullt frisk och inte hade några hälsoproblem.
Ögonvittnen säger också att de sett Amini misshandlas i polisbilen i Teheran och att skallskador är den troliga orsaken till hennes död.
Att en 22-årig kvinna dör på grund av något så banalt som kläder går inte att ta in. Händelsen har väckt enorma reaktioner och lett till protester på gatorna. På sociala medier lägger kvinnor upp bilder där de bränner upp sjalen och klipper av sig håret i protest.
På grund av oro för allmänhetens starka reaktioner har Irans president Ebrahim Raissi gett inrikesminister Ahmad Vahidi i uppdrag att utreda händelsen.
Iran har varit en mardröm för kvinnor sedan den islamiska revolutionen 1979 som förändrade allt över en natt, inte minst för kvinnor.
På 1930-talet förbjöd Shahen slöjan och polisen hade befogenhet att med tvång ta av kvinnor deras sjalar. Men strax efter maktövertagandet bestämde Irans nya högsta ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini att alla kvinnor oavsett bakgrund måste bära slöja. Svarta kläder och en svart chador som täcker kroppen från topp till tå.
Kvinnors kroppar har alltid varit ett slagträ. Det är med kvinnorna som förändringen kommer, kraften finns hos kvinnorna. Att kontrollera kvinnor är att kontrollera makten över folket.
Kvinnor har dock alltid gjort små protesthandlingar i sin vardag. Med tiden har kvinnor skjutit fram gränsen, sjalen sitter allt lösare och allt längre bak på huvudet, många väljer att ha färg på sjalen och skippar chadoren, man ser också att fler kvinnor bär smink.
En annan kvinna som blev känd över hela världen var Shaparak Shajarizadeh med en vit sjal knuten på en pinne. År 2018 var hon en av frontfigurerna i aktionen Girls of Revolution Street och White Wednesday. Hon uppmanade kvinnor och män att lägga upp bilder på sociala medier där de antingen bär vit sjal eller en bild utan slöja som protest. Hon arresterades flera gånger och till slut tvingades hon att fly och leva i exil.
I en intervju med BBC säger hon att iranska kvinnor inte betraktar den iranska regimen som sin representant eller regering, därför gör de något för att protestera varje dag:
”Till exempel, när jag gick i skolan fick vi inte bära något vitt. Vita strumpor var förbjudna men alla barn hade vita strumpor. Vi visste att de skulle straffa oss men vi gjorde det ändå. Iranska kvinnor kämpar för frihet i sitt dagliga liv.”
Iranska kvinnor kämpar för basala rättigheter.
De förtjänar hela världens stöd.