Att man som socialist är emot dessa privata koncerner handlar om att vi inte vill att sjukvård eller utbildning ska vara en marknad överhuvudtaget. Det ska vara en rättighet, inget annat (och därmed styras av helt andra regler än en marknad: sjukvård ska styras av behov, inte av lönsamhet och så vidare).
Monopol i privata händer skapas av bolagisering och privatisering. Ett underbart exempel på hur fel det kan bli är det svenska fjärrvärmenätet. Det är kommunala bolag eller privata bolag som äger både fjärrvärmerören och produktionen. För att få maximal vinst är det då viktigt att utestänga andra producenter av värme och helst tvinga de boende att ansluta sig. I borgerliga Växjö har man på det sättet utestängt geoenergi – alltså bergvärme – från villaområden. Trots att den är mer miljö- och klimatvänlig än eldad kraftvärme. Andra kommuner försöker göra samma sak. Observera att det då är kommunala monopolbolag som drivs som privata det handlar om. Ett korkat låtsasmarknadstänkande om att ”gå med vinst” fast en kommuns uppgift inte alls är vinstjakt. Kommunen ska ge service så billigt, jämlikt och rättvist som möjligt till medborgarna.
En ”marknad” jag själv studerat mycket är elnätsmarknaden. Ja du vet, sladdarna elen färdas i. Varje område har bara ett elnät. Sladdarna ägs av ett bolag, ibland kommunalt, ibland statligt (Vattenfall) eller stort och privat (Eon, Ellevio).
De här elnäten är byggda och betalda av skattebetalarna för länge sedan. De har bolagiserats och sålts ut med miljardvinster till de nya ägarna som resultat.
Just nu pågår kraftiga prishöjningar på elnäten, du får betala mer och mer för att ta hem el till dig, mycket mer än alla andra prishöjningar och ägarna får ta ut stora övervinster utan att myndigheterna kan göra något. Den ”kontroll” som finns av sådana här monopolsystem är väldigt byråkratisk och fungerar inte som konsumentskydd över huvud taget. Energimarknadsinspektionen förlorar varje förhandling mot branschen.
Sådana här monopol blir stela och konservativa eftersom varje förändring hotar intäkt och säkerhet. Just nu utmanas elbolagen jorden runt av solcellsrevolutionen, ju mer el folk och företag kan göra själva, desto mindre el kommer de köpa. I Sverige är det ännu ett litet problem för dem, men på sikt är det en jätteutmaning.
Sommartid kan nämligen ett hus med solceller bli helt självförsörjande utan problem (jag är det själv sex månader per år). Det betyder faktiskt att man med ett litet batterilager kan stänga av elnätet och ändå ha all el man behöver.
Om elnätsföretagen vore kloka skulle de nu införa nya affärsmodeller där de till exempel låter kunderna kvitta överskottsel på dagen mot köpt el på natten. Då har man kvar kunderna och hjälper dem. Batterilager blir onödiga och folk kan göra el till varandra (min solel som jag inte använder går i dag alltid via nätet till min granne).
Men elnätsföretagen är inte kloka. De är rädda.
I stället har man höjt och fortsätter höja priserna på nätet. Man har en så hög fast avgift varje månad, (runt 300 kr även om man inte köper någon el alls) att det blir lönsamt för en liten elkund att stänga av nätet de soliga månaderna och sen koppla på igen när man vill köpa el framåt hösten.
Hur reagerar ett monopolföretag då?
Ja, du gissar nog rätt.
Om du gör så här och periodvis säger upp ditt elnät så kommer du få en straffavgift på upp till 6 000 kronor för att koppla på sladdarna igen! Inte för att det kostar elnätsägaren något, sladdarna är ju där och proppskåpet står där det ska. Allt är byggt, noll kostnad. Men för att hindra dig att vara självständig på sommaren så inför man en straffavgift.
Samma avgift gäller inte om du i stället flyttar. Då är det gratis att starta upp elnätet även om det varit avstängt. Du kan flytta hur många gånger som helst under ett år (men vem vill det) och ändå inte få straffavgifter.
Däremot, om du vill spara pengar genom att inte nyttja elnätet några månader så blir det straffavgift.
Så här agerar monopol som fått i uppgift att jaga in vinst.
Hur skulle det då kunna vara? Elnäten bör för det första vara statligt ägda och ha samma regler för hela landet. Vägar, järnvägar, elnät, mobilnät är infrastruktur som alla ska ha rätt att använda på samma villkor. Om elnäten förstatligades skulle vi kunna halvera priserna, ta bort fasta avgifter och använda elnätet för att överföra el, inte överföra vinstmiljarder.
Sedan skulle marknaden vara fri – med lika villkor för alla – för den som vill göra el storskaligt, småskaligt eller riktigt lokalt.
Vill vi bygga ut ännu bättre elnät är det en vanlig offentlig investering precis som om vi bygger en ny järnväg.
De verkliga monopolisterna är de som talar om ”marknaden” men menar privata företag.
Deras lösningar är orättvisa, kortsiktiga och ekonomiskt ineffektiva. För en fattig hyresgäst är elnätet en stor kostnad i dag. För en rik villaägare i Djursholm en summa man knappt märker.
De bolagiserade monopolsystemen jävlas med dig.
Det finns ingen anledning att stå uppgiven inför det.
Det är lätt att ändra. Med vanlig fin marknadsvänlig socialistisk politik.