Fossile Free Sverige är ett nationellt nätverk i ett mycket större internationellt nätverk som verkar för att institutioner ska sluta investera i aktier och fonder som är miljövidriga och omoraliska. Det är alltså något så ovanligt som en lobbygrupp med miljöns bästa för ögonen.
Sedan starten 2013 har studenter vid Lunds universitet drivit en Fossile Free-kampanj för att ändra universitetets investeringspolicy för företag som investerar i fossila bränslen. Universitetsledningen har än så länge avvisat kraven, men i förra veckan visades tecken på en internstrid då 179 anställda (hittills) i ett öppet brev till rektorn ställde sig bakom uppmaningen.
De anställda lyfter fram tre synnerligen starka skäl för fossilfria investeringar:
De överväldigande bevisen för hur global uppvärmning påverkar samhällsutvecklingen negativt.
De långsiktiga finansiella riskerna med att investera i bolag som utvinner fossila bränslen när utvecklingen går mot en framtid utan kolkraft.
Det strider mot universitetets grundläggande värderingar och akademins etiska grundvalar.
Vad är det då med detta som universitetsledningen inte gillar? Att ta ett fossilfritt ansvar? Att man inte stödjer exploatering av olja och gas i Arktis? Att följa de rekommendationer som FN:s klimatpanel IPCC har tagit fram? Enligt dem är det nämligen av yttersta vikt att temperaturhöjningen inte överstiger två grader till år 2100, allt där över innebär en stor och i många fall oåterkallelig skada på miljö och människor. Fortsätter vi exploatera naturresurser i samma utsträckning som i dag handlar det dock snarare om en temperaturhöjning på fyra grader. För att skapa en hållbar framtid måste en tredjedel av alla oljereserver, hälften av gasreserverna och drygt 80 procent av kolreserverna få stanna under ytan. Det finns liksom inte tid att inte vara fossilfria, något fler och fler svenska investerare har insett. I januari i år valde till exempel Chalmers Tekniska Högskola att haka på initiativet och kort därefter följde Högskolan i Jönköping. Allra först var dock Svenska kyrkan som redan 2009 gjorde sig av med alla fossila investeringar.
Denna text handlar egentligen inte bara om Lunds universitet, den handlar om alla som av någon anledning investerar i miljövidriga aktier, fonder och obligationer. Det är ju inte så att det råder brist på alternativa investeringar. Varför inte ta en titt på förnyelsebar energi i stället? I Sverige är 52,1 procent av all energi förnybar och i Danmark står vindkraft för 39 procent av den totala energiförsörjningen. Globalt investerades 270 miljarder dollar i förnyelsebar energi förra året, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Och ”money talks” som vi alla vet.
Den 24 april sammanträder Lunds universitetsstyrelse igen, och frågan är då om universitetet kommer att lyssna till kraven från studenter och anställda. Det har bevisligen fungerat förr. Tidigare har universitetsledningen slopat sitt innehav i ryska gasbolaget Gazprom efter kritik från studenterna. Om inget funkar, säg som David Kihlberg på Naturskyddsföreningen: ”Det finns ingen industri på en död planet”.