Detta har kritiserats från borgerligt håll. Folkpartiet i Skarpnäck, där Vardaga kastas ut, har till exempel kallat det för en ”ideologisk driven hetsjakt på välfärdsföretag”.
Enligt äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) kommer andelen äldreboenden i Stockholm som drivs i offentlig regi att öka framöver. Men hon betonar samtidigt att det är bra med både offentliga och privata alternativ, så att det finns valfrihet för de äldre som i dag har små möjligheter att välja ett kommunalt alternativ.
Att endast cirka 26 procent av Stockholms äldreboenden drivs av Stockholms stad pekar på att valfriheten tyvärr tidigare inte har varit så prioriterad som de borgerliga har gett sken av.
Kristdemokraten Erik Slottner är en av de andra som är kritiska. Han menar att det visar att det är Vänsterpartiet som styr i dessa frågor. Men det stora problemet för honom, och de andra, är att när kommunen tar över allt fler äldreboenden så innebär det att vinster inte kan plockas ut från just den här delen av välfärden. En uppfattning som går emot det svenska folkets intressen och vilja i frågan om vinster i välfärden.
Stockholms stad har under åren gett många av de privata företagen toppbetyg i kvalité. Detta visar att besluten till stor del är ideologiskt drivna beslut. Det handlar om att stoppa vinsterna i välfärden. Att man efteråt vill föra en ideologiskt driven politik är ett positivt tecken eftersom det gynnar demokratin.
Vänsterpartiets kampanj och valfråga om att stoppa vinster i välfärden har lett till förändringar och att konkurrensutsatta verksamheter tas tillbaka. Det är en positiv utveckling som innebär att folkviljan har fått spela roll.
För kritiken mot privatiseringarna av det offentliga är stark och en majoritet av det svenska folket är emot vinster i välfärden. SOM-institutets undersökning från 2013 visar att 70 procent av de som deltog i undersökningen ställer sig positiva till att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.
Och att ta tillbaka äldreboendena är något som en majoritet av det svenska folket med största sannolikhet stödjer, trots att det låter annorlunda från borgerliga politiker och vårdföretag. Det är sådana beslut som faktiskt innebär att vinstutdelningen av det offentliga förhindras.
På det här sättet lyckas de rödgrönrosa både med att öka valfriheten och stoppa vinster i välfärden. Det visar på en ansvarsfull politik där privata vinstintressen får mindre inflytande till förmån för svenska folkets vilja som inte vill ha privata vinster i vård, skola och omsorg.