Förespråkarna, som är en blandning av högerdebattörer, försvarsvänner och personer med intressen i vapenexporten, ser ryska agenter överallt. All information om ryska förehavanden kommer dock från hemliga källor, så det är svårt att få någon bild av hur stort det ryska hotet egentligen är eller vad det faktiskt består av. Motståndare till avtalet har utmålats som naiva pacifister som inte har någon koll på säkerhetspolitikens realiteter. Försvarsminister Peter Hultkvist har vid flera tillfällen gått ut och sagt att de som är emot avtalet sprider felaktigheter, och att avtalet inte alls innebär att Nato får placera till exempel kärnvapen i Sverige. Men kritiken har ju inte alls handlat om det.
Den har istället pekat på att avtalet förvisso kräver att Nato måste få en formell inbjudan från den svenska regeringen för att kunna placera soldater i landet, men att det inte är självklart att alla framtida regeringar kommer att kunna hålla huvudet kallt och stå emot populistiska påtryckningar. Avtalet ska ju till exempel innebära att Sverige kan be om Natos hjälp vid en kris i närområdet.
Googlar man kris + Europa är andra träffen ”eurokris”. Tredje är ”migrationskrisen”. Bakom dessa beteckningar återfinns tusentals arbetare som förlorat alla sina besparingar och lever under mycket osäkra förhållanden, samt flyktingar och andra migranter som vägrats uppehållstillstånd i Europa.
Innebär det att kommande svenska regeringar skulle kunna bjuda in Nato-soldater till Sverige för att sättas in mot exempelvis ett berättigat missnöje från dessa grupper, bara man kallar det för kris? Svaret är givetvis ja.
Militarism. Ett ord som kanske känns som att det är i otakt med tiden. Det ger associationer till lumpen, repmånad, världskrig, skyttegravar. Har det ens någon bäring i vår verklighet i dag?
Den klassiska definitionen av militarism brukar sägas vara en kombination av idéer och praktik som samverkar för att skapa en stark militär makt i en nation, och en vilja att sen använda sig av denna militära makt för att skydda eller gynna samma nations intressen. Västerländska demokratier brukar ofta skylla andra för militarism, och koppla samman den med icke-demokratiska statsskick. Feministiska forskare som Cynthia Enloe har dock breddat begreppet, och menar att militarism också är en övertro på hierarkier och militär våldsanvändning som effektiva politiska styrmedel i en värld som skrivs fram som hotfull och farlig.
Med Enloes definition är det inte svårt att spåra den militarism som genomsyrar det offentliga samtalet just nu. Hastigheten i vilken tonläget skruvats upp är hög. Allt ifrån folkliga företrädare till journalister beskriver de europeiska gränserna som en front, flyktingar som ett hot och relationerna till Ryssland som ”ett nytt kallt krig” där Putin kan osäkras när som helst. Allt tecknar en bild av rådande undantagstillstånd, det vill säga en av ingredienserna som Enloe menar är signifikanta för militarismen.
Den andra ingrediensen, att våldsanvändning och skärpt lagstiftning är det bästa sättet att hantera denna farliga och osäkra värld, är vad vi ser debatteras i offentligheten just nu. En rad lagförslag som innebär hårdare tag har genomförts eller är på väg att genomföras i vår. Kriminaliseringen av så kallade terrorresor som trädde i kraft den 1 april i år gick snabbare att införa än vad som är brukligt. Polisen släppte tidigare i höstas det monopol på utbildning av ordningsvakter som man tidigare haft, för att privata företag ska kunna utbilda fler ordningsvakter i snabbare takt än vad polisen klarar av. Förslaget om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad famljeåterförening var så dåligt utrett att samtliga remissinstanser som fick uttala sig avrådde från att genomföra det. Och så vidare. Dessutom ska det nu alltså röstas om ett avtal som underlättar samarbete med världens största militärallians.
Stämningen i Sverige är febrig. Upprustnings- och kriminaliseringsivrare vädrar morgonluft efter en lång kräftgång. Det finns därför all anledning att ifrågasätta Nato-anhängarnas analyser om vad som gör ett samhälle tryggt för alla sina invånare.