Även om någon säkert kommer att klamra sig fast vid att Kristdemokraterna befinner sig långt från den magiska gränsen med 2,9 procent.
Säkert kommer andra – exempelvis socialdemokratiska partister – att framhålla att de rödgröna faktiskt är större än Alliansen med 40,0 procent mot 38,6 procent (35,7 om Kristdemokraterna räknas bort).
Men går det ens att tänka så?
Att de gamla blockuppdelningarna ligger fast?
Nej.
Svensk politik är omformulerad.
Vi befinner oss i ett läge där vi behöver ställa de rödgröna mot tidigare otänkbara sammanslutningar, specifikt att Moderaterna (22,6 procent, -0,7 jämfört med senaste riksdagsvalet) och Sverigedemokraterna (18,5, +5,6) tillsammans får 41,1 procent enligt senaste SCB. Och vi vet att Sverigedemokraterna har underskattats tidigare, så i praktiken skulle med största sannolikhet fler ändå rösta på partiet om det vore val idag.
Vi befinner oss dessutom i ett läge där Socialdemokraterna närmar sig vad som börjar likna ett haveri, liknande det vi sett vad gäller andra europeiska länder (med undantag för Storbritannien).
31,0 procent i valet 2014.
32,6 procent i SCB:s novembermätning.
28,3 procent i den senaste mätningen.
Ja, vi ser effekten av Socialdemokraternas framhastade, illa kommunicerade, internt kritiserade skärpning av migrationspolitiken.
Sverigedemokraterna har sedan november nettovinster på cirka 0,4 procent från Socialdemokraterna och 1,0 procent från Moderaterna, som varit med om att växeldra mot en retorik – och politik – som närmar sig Sverigedemokraternas.
Men det flödet började inte nu.
Jämfört med valet 2014 har Sverigedemokraterna nettovinster på cirka 2,5 procent från Socialdemokraterna och cirka 2,2 procent från Moderaterna.
Det handlar om en trend.
Där allt fler svenskar – nu även kvinnor – tilltalas av ett högerpopulistiskt budskap.
Samtidigt som Socialdemokraterna har förtvivlat svårt att övertyga väljare, trots exceptionella förutsättningar, där det funnits alla möjligheter att kraftfullt stärka Sverige – välfärden, omställningar, infrastrukturen med mera – under en pågående högkonjunktur.
Idag försöker Socialdemokraterna signalera lugn, att partiet gör bedömningen att det fortsatt finns tid att nå ut till stora grupper väljare, att raset bara är temporärt.
”Det var väntat med en nedgång”, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S).
I maj 2014 noterade Socialdemokraterna i SCB-mätningen 35,3 procent.
Det här är en kris, ingenting annat.
Det vet Socialdemokraterna.
Och mer än valresultat och regeringsmakt står på spel. Till sist handlar Socialdemokraternas utmaning om att förankra sin relevans för framtiden.