En av de absolut viktigaste delarna i ett rättvist och jämlikt samhälle är utbildning. Utbildning och bildning ska ge varje individ, oavsett bakgrund, förutsättningar att förverkliga sig själv, sina framtidsplaner och bygga broar till jobb och utveckling. Det är med utbildning på bredden, för alla, som vi kan forma ett samhälle som vi kan känna stolthet över och som ger framtidstro.
Det är inte alltid lätt att tillgodose alla behov som finns, ibland kan det till och med kännas omöjligt. Men genom samverkan och genom investeringar i gemensamma åtaganden såsom vår utbildning så kan vi underlätta för varandra att inte bara få det att gå ihop, utan även till utveckling.
Som riksdagsledamot har jag ansvar för den nationella politiken, men det ansvaret kan inte tas utan en nära och god kontakt med kommunerna, som de i Bergslagen. Det är så vi socialdemokrater förankrar exempelvis att insatser för barn i förskola och skola behövs. Vi vet dessutom genom forskning att det är i tidig ålder som behovet av rätt stöttning och egen tid med läraren är som viktigast. I de tidiga skolåren läggs grunden för det fortsatta och livslånga lärandet.
Svensk utbildningspolitik ska prioritera de yngsta barnen, så att de ska komma rustade inför framtidens utmaningar. Varje barn har rätt att bli sedd och lyssnad till i skolan.
Vi socialdemokrater lovade inför valet att arbeta för mindre barngrupper i förskolan och mer tid med läraren för varje elev i förskolan. Nu levererar regeringen ett nationellt engagemang och resurser för detta. Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora får nu, när Skolverket tagit beslut för statsbidrag, en förstärkning på 14,3 miljoner kronor för läsåret 2015/16. Utöver det har Bergslagens kommuner fått besked om tilldelning av extra resurser för sitt arbete och ansvarstagande för att ge människor på flykt en nystart i Sverige.
Förstärkningen av 14,3 miljoner till Bergslagens kommuner ska ses i ljuset av att stärka den unga elevens möjlighet till en god utbildning oavsett bakgrund, medel för att kunna minska barngrupper om det behövs och för att utveckla och stötta arbetet i skolans årskurs 1–3.
Vi behöver bygga från grunden och fortsätta hela vägen med mer utbildning och bildning för alla. Kunskap växer om den delas av fler. Utbildning och bildning frigör människors kraft och bygger bort klyftan som i dag råder mellan arbetslöshet och lediga jobb. För detta rustar vi de yngre barnen i förskolan och skolan och fortsätter att fylla på med gemensamma investeringar i hela utbildningskedjan. Skolverkets beslut om nya pengar till lägre åldrarna i förskolan och skolan ger vid handen att detta är pengar på riktigt. Leverans av en ny nationell politik på riktigt. Och vi har bara börjat!
Så kan vi skapa ett bättre -Sverige, och ett bättre Bergslagen, för alla.