Saad Hariri höll ett tal till nationen genom en livesändning från Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Han läste ostadigt från ett papper och sändningen skedde via den saudiskt kontrollerade tv-kanalen Al Arabiya.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt Saad Hariri beror valet av plats på att han fruktar för sitt liv och att han upplever att stämningarna i Libanon påminner om hur det var 2005 då hans far, Rafic Hariri, mördades.
Men den libanesiska säkerhetstjänsten säger att den inte känner till några sådana uppgifter.
Att det föreligger någon form av hot mot Saad Hariri är i och för sig inte omöjligt, han står nära Saudiarabien och är kritisk till de tre allierade antagonisterna: Iran, Syriens Bashar Al Assad och den väpnade gruppen Hizbollah i Libanon. Hariri har också rätt när han i sitt tv-tal kritiserade Iran för att skapa en ”stat i staten”.
Irans allierade, Hizbollah, är i fråga om militär kapacitet starkare än Libanons egen armé. På senare tid har gruppen konsoliderat sin makt i Libanon och fungerar sedan länge självständigt i shiadominerade områden.
I grannlandet Syrien har diktatorn stärkt sitt grepp om landet med hjälp av tusentals Hizbollah-krigare. Allt detta är verkliga politiska utmaningar för den som inte vill att Iran ska få allt för stort inflytande över Libanon. Men att Saad Hariri utgick från Saudiarabien när han meddelade sin avgång sänker hans trovärdighet.
Avgången inträffade bara dagar efter att den saudiske ministern Thamer Al-Sabhan twittrat hotfullt om att något är på gång, och några veckor efter en allt mer upptrappad anti-Hizbollah retorik från Saudiarabien.
Samtidigt har Hizbollahs popularitet eller acceptans med stor sannolikhet ökat den senaste tiden bland libaneser. Inte minst efter att Hizbollah lyckats hålla ute IS från landet och nått flera framgångar i striderna mot terrorsekten längs med den syrisk-libanesiska gränsen.
Och det är precis det här som stressar Saudiarabien. Ur saudiskt perspektiv håller Iran på att få kontroll över en korridor som länkar samman Irak, Syrien och Libanon. Därför verkar Saudiarabien nu ta till drastiska åtgärder i Libanon för att försöka isolera Hizbollah och stoppa Irans framfart.
Saudiarabiens och Irans kalla krig förvärras av att stormakterna USA och Ryssland stödjer var sin part i konflikten.
Som alltid är det medborgarna som är de största förlorarna. Saad Hariris avgång riskerar att öka ett redan starkt politikerförakt och missnöje bland vanligt folk i Libanon. Det tog mer än två år för parlamentet att utse en president, och förra året utsågs slutligen maroniten Michel Aoun. Nu ett år senare står Libanon utan premiärminister och regering.
Presidenten har en tuff uppgift framför sig, att forma en ny regering och samtidigt räkna ut hur han ska få med sig Hariri-falangen. Han har hittills sagt att han inte tänker fatta avgörande beslut utan väntar på att Saad Hariri ska återvända till Libanon. Även Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah kunde plocka poäng genom att uppträda lugnt, sakligt och med en enande retorik i ett direktsänt tv-tal i söndags.
Saad Hariris avgång kan inte ses som annat än en misslyckad strategi som riskerar att öka sprickorna i ett redan skört land.