BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi har egentligen inte råd att ha egen produktion av varor och kvalitén på det som produceras blir sällan bättre och mera hållbart trots ökad kunskap och bättre teknik. Våra naturtillgångar ger oss i Sverige fortfarande fördelar i form av billig energi, rent vatten, skog med mera. Men av detta äger vi produktionen i allt mindre grad och skulle ha stora svårigheter att ställa om för att snabbt minska på klimathotet.
Om vi själva här skulle producera det vi tror oss behöva i landet på ett hållbart sätt så skulle priset vara så högt att endast de extremt rika skulle ha råd att "äta rätt", äga en suv och dessutom köra den.
Den omställning som behövs för att förverkliga tvågradersmålet kräver nya ekonomiska system och ett annat globalt samarbete som bygger på större ödmjukhet inför naturens lagar och mänskliga behov. I dag blir vi kränkta om vi inte tillåts köpa en flygresa till Seychellerna. Ändå är det någonstans där vi måste vara i tanken för att förstå vad som krävs.
Vem är det då som ska göra förändringen när inget samhälle tillåts minska på tillväxten? När en social depression och massarbetslöshet tros vänta runt hörnet vid minsta hot om höjda energipriser. De fattiga stackare som arbetar för oss på fabrikerna utomlands och som absolut inte har något val. De som lever för dagen.
Den bistra sanningen är att vår handel och vår tillverkning och våra transporter varken är socialt eller miljömässigt hållbara.
Vi behöver göra stora förändringar men de ledare som finns gör inte det som krävs och är för optimistiska. Att tro att möjligheten finns i de system vi har i dag är att berätta sagor för folket. Som om det skulle fixa sig bara vi skypar, har elbilar, stadsodlar eller åker tåg.
Ett antal företagschefer i det så kallade Haga-initiativet vill gynna svenska företag utifrån Parisavtalet med nio råd för en fossilfri ekonomi till 2030. Okej, bra, men det räcker inte med att stärka just dessa företags möjligheter till ökad vinst. Det kan göra livet lättare för några och vara små steg till förbättringar för andra.
Vissa på vår jord får fortfarande det mesta av det goda livet och andra inget alls samtidigt som klimatet på planeten raskt försämras. Det håller inte.
Stor skuld kommer vi politiker att få ta på oss för att våra samhällssystem tilläts ånga på i fel riktning. Att vi lurade folket. Vi borde alla få green wash-priset för självbedrägligt tänkande. Än i dag strör vi rosor över bilaterala avtal som uppenbart vill öka vår tillväxt och vår globala handel. En tillväxt som ökar klimatföroreningar på både kort och lång sikt och som ser förbättrade arbetsvillkor som ett handelshinder.
Även om pessimismen segrar till slut så tror jag att vi kan påverka vår samtid till att bli mer jämlik och därmed hållbar om vi slutar att lura oss själva. Som den amerikanska socialantropologen Margaret Mead så träffande beskrev: "Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has."
Med andra ord så har en liten grupp människor förut både lyckats skapa stora världskriser och krig och andra har kunnat forska fram mediciner som har varit livsavgörande för stora delar av befolkningen på vår jord.