BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Studenterna förväntas starta sin studentdag redan klockan sex på morgonen med champagnefrukost. Det är så vedertaget att man till och med får ett champagneglas på köpet när man beställer sin studentmössa. Sedan fortsätter dagen med öl på studentflaket, mottagning hemma och fest på kvällen. Studenten är lika med alkohol.
Tydligen är bad med familjen också lika med alkohol. För nu har familjebadet Gustavsvik i Örebro sökt tillstånd för att servera vin och öl i sin nya uteservering precis bredvid utomhuspoolerna.
Alkohol ska alltså serveras på ett bad som främst gästas av barnfamiljer – bara några meter från barnpoolen. Gustavsviks motivering är att de ändå har öl och vin på campingen några hundra meter bort och att folk kan gå till sina husvagnar och dricka vad de vill så då kan man väl lika gärna öppna kranarna på fullt sprut inne på anläggningen också.
Alkoholen är med oss överallt och alltid. På ÖSK:s matcher serveras folköl jämte kaffet i kioskerna, det går dock inte att få en kopp te. Fotboll är lika med alkohol.
På Håkan Hellströms konsert i Örebro i sommar har arrangörerna fått tillstånd att servera öl och vin på hela konsertområdet i stället för på en begränsad yta så som reglerna egentligen säger. Musik är lika med alkohol.
Förslag fanns också tidigare i våras på att luckra upp reglerna för alkoholservering vid alla festivalarrangemang i Örebro kommun så att besökarna kunde dricka på hela festivalområdet. En klok nämnd avslog dock förslaget.
År 2011 beräknade en statlig utredning att en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol, det vill säga att de dricker så mycket så det riskerar att skada dem.
Ytterligare en halv miljon kvinnor och män i Sverige är beroende eller missbrukar alkohol.
År 2010 kostade alkoholen samhället 50 miljarder kronor. Det är främst vårdkostnader. Kostnader för till exempel olyckor som sker på grund av alkohol räknas inte in.
Lägg därtill allt lidande. Barn som inte vill åka bada på Gustavsvik för att mamma och pappa kan bli fulla. Partnern som inte vill följa med på fotboll för där finns lockande öl för den älskade att falla dit på. Kompisen som tackar nej till festivalen med bästa vännen som dricker för mycket. Studenten som vaknar upp dagen efter och inte minns något av det som skulle vara en av livets finaste dagar.
Vi vet att tillgängligheten till alkohol styr konsumtionen. Att minska tillgången på alkohol är det smartaste vi kan göra för att öka folkhälsan, hjälpa dem som redan är fast i beroende samt deras barn, nära och kära. Politiker – jag vet att det är jobbigt att vara den som förstör feststämningen, men ni måste våga dra åt ölkranarna och sätta korken i vinflaskorna. Vi måste inte ha alkohol överallt och alltid.