Ökningen har skett över hela kontinenten, men på Irland har antalet hemmaboende 25-34-åringar med arbete ökat från 27 procent till otroliga 40 procent på bara sex år. Pandemin och inflationen tros ha bidragit, men sannolikt mest faktumet att Irlands hyror fördubblats sedan 2013.
Vet ni vad de har på Irland? Marknadshyror.
När Hyresgästföreningen nyligen kartlade svenskarnas inställning till marknadshyror blev svaret ett brett och resolut “nej”. Bara sex procent av hyresgästerna och tio procent av bostadsrättsägarna önskar systemet till Sverige.
Kanske har de kikat på vad marknadshyror gjort med bostadsmarknaden på de brittiska öarna.
I en annan undersökning, gjord av Hyresgästföreningen, kan man också läsa om hur höga lägenhetspriser inte ens följer med hög standard. Fuktskador, mögel och dålig ventilation är vardag.
På just Irland har Airbnb tagit över bostadsmarknaden skriver tidningen The Guardian. 18 000 hus finns att hyra via sajten medan landets största marknadssajt bara har 2000 hus till salu i hela landet. Privata fastighetsägare exploaterar alltså både hyresmarknaden och ägandemarknaden.
Utsikterna att få tag i ett eget hem lär också starkt bidra till unga vuxnas rekordlåga framtidstro. Ungas förhoppningar är i dag så låga att de enligt den Harvardexaminerade lingvisten Adam Aleksic färgar Generation Z:s språkbruk.
I videoklipp på de sociala plattformarna Tiktok och Instagram förklarar han hur ungas slanguttryck och ordanvändning fått allt mörkare undertoner. “Doomscrolling”, “Brain rot”, “I’m spiralling” eller “I’m dissociating” är bara några exempel.
Enligt Aleksic är detta nytt. Tidigare ungdomsgenerationer har använt ett långt mer optimistiskt språk, slanguttryck and all. Jämför bara dagens “KMS” (kill myself) vid gårdagens “LOL” (laughing out loud).
Marknadshyror borde vara en stendöd fråga i Sverige, inte minst tack vare det bottenlåga stödet. Men det har inte hindrat gossarna på Timbro att göra systemet till vårens stora kampanjfråga. Vd:n PM Nilsson säger till Fastighetstidningen att han räknar med “fortsatt stillestånd” eftersom marknadshyror inte är något man “vinner val på”.
Spinndoktorerna spinner dock ändå vidare på Twitter, vilket man kan räkna med är ett steg i ledet att införa hyrorna ändå, bortom valrörelser.
På fyra år hinner man med mycket, och vinner borgerligheten en mandatperiod till bör vi räkna med att marknadshyrorna ligger på bordet, men inte förrän en vecka efter spikat valresultat.
Att rea ut den mänskliga rättigheten bostad till starka kapitalägare förskjuter också makten från föreningar och politik till privata händer. I ett sådant system blir individen maktlös, även inför så stora framtidsfrågor som rätten till ett hem.
Den tanken kan få vem som helst att bli deprimerad.