BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För samhället är tillgången på bostäder en förutsättning för att växa och utvecklas. Det måste finnas bostäder så att den som driver ett företag kan anställa den som har rätt kompetens för ett jobb, även om hen inte kommer från bygden. Och det måste finnas bostäder så att studenter inte tvingas tacka nej till utbildningsplatser för att de inte har någonstans att bo. Kontakter eller pengar nog att fixa en lägenhet är ett osedvanligt dåligt system för att gallra till högre utbildning.
Bostadsmarknaden klarar inte av att tillgodose vare sig individens eller samhällets behov av bostäder. Just för att en bostad är mer än bara en vara på en marknad. Marknadens enkla principer om tillgång och efterfrågan fungerar inte när möjligheten att efterfråga inte är det samma som de behov både samhället och individen har.
Med bara månader kvar till valet börjar då högern igen höja rösten för marknadshyror. Ett feltänk i flera led. För det första skulle en avreglering av hyresmarknaden tveklöst höja hyrorna, mest där bristen är som störst, men genomgående skulle den som behöver ett hem tvingas betala mer. Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen skulle hyrorna i Stockholm i snitt stiga med 46 procent och i Halmstad med 31 procent.
För det andra har vi redan helt fri prissättning på två tredjedelar av bostadsmarknaden: bostadsrätter, radhus och villor. Men även där finns brist. Marknaden klarar alltså inte av att hantera den del av bostadsmarknaden där den fritt huserar. För individen ger det ofrihet i form av hög belåning och inlåsning i ett boende som kanske inte längre är rätt. För samhället är höga priser och högt belånad befolkning ett hot mot den gemensamma ekonomin och statens möjligheter att expandera utan att riskera människor privatekonomi. En tickande bomb säger vissa. Att föra över denna princip på hyresmarknaden vore bara korkat. Snarare är det idéer om hur vi kan gå i motsatt riktning som skulle behövas.
Precis som bostadsbrist och dyra bostadsrätter, så skapar marknadshyror inlåsningar som är skadliga både för samhället och den enskilde som drabbas. Det minskar rörligheten på bostads- och därmed arbetsmarknaden, ökar segregationen och minskar friheten. Med en fri hyressättning skulle än fler tvingas avstå från jobb de blir erbjudna och avbryta sina studier, än färre skulle kunna följa sina drömmar eller helt enkelt ta ut skilsmässa när livet i tvåsamheten tar en annan vändning. Den så kallade fria hyressättningen ger ofrihet för individen.
Ofrihet för vanligt folk är sällan något som bekymrar högern, så länge marknadens principer upprätthålls, men att landets ekonomi skulle stagnera kan göra dem oroliga. Dock inte så oroliga att de ifrågasätter systemet som sådant trots att de inser näringslivets rekryteringsproblem om folk inte har råd att bo. Inte sällan får jag höra ”bostadsbidrag” som svar på frågan: ”Hur ska folk ha råd med så höga hyror?”
Även om jag förfäktar idén med schyssta löner och rimliga hyror – generell välfärd – kan jag visst se behov av bostadsbidrag för de med knappa resurser. Men skulle marknadskrafterna släppas fria på hyresmarknaden i våra tillväxtregioner skulle hyrorna chockhöjas och väldigt många människor låsas in i ett selektivt bidragssystem som ytterligare minskar rörligheten.
Dessutom skulle kombinationen fri hyressättning och bostadsbidrag som kompensation leda till en enorm omfördelning av resurser från det gemensamma till fastighetsägarna, som tar ut precis så höga hyror de har lust med. Möjligen skulle den enskilde som får chockhöjd hyra inte drabbas direkt (annat än att hen tvingas be om bidrag och få hela sin ekonomi genomlyst av kommunen inför varje beslut), men det läckage av skattemedel det skulle innebära kommer så klart att drabba den som är i behov av skola, vägar, sjukvård, polis, pension, kollektivtrafik, barnomsorg eller något annat av det vi använder våra gemensamma pengar till.
Kort sagt. Hyresrätt ger frihet och är smart, både för samhället och individen. Marknadshyror är ett hot mot denna frihet och smarthet. Förhandlade hyror är bra för alla, eller kanske inte för den som bara vill placera pengar och göra kortsiktig vinst, men alla oss andra.