Denna gång är det kommunernas politiska omorganisationer som står för hotet mot demokratin. På flera håll i landet har kommunpolitiker fått för sig att det är dags att förändra sina kommunpolitiska organisationer, för att spara pengar och få snabbare beslutsvägar. Ett gemensamt drag i de flesta av dessa organisationsförändringar är att antalet fullmäktigeledamöter ska minskas. Genom att minska antalet ledamöter som fattar beslut kommer organisationen bli snabbare och billigare, är förhoppningen.
Och mindre demokratisk.
För att övertyga sig själva om att en minskning av antalet beslutsfattare är en bra idé, påstår en del politiker att gemene mans intresse för att vara politiskt involverad har minskat. Påståendet utvecklas ibland till att folk i allmänhet är så ointresserade av att vara politiker, så att de politiska organisationerna får svårigheter att hitta folk till beslutsfattande positioner. Kan det verkligen vara så? Och i så fall: Varför är så få människor intresserade av att bli politiker?
Eftersom gemene man inte vet något om hur det är att vara politiker, så är det väldigt få människor som vill bli politiker. Kanske är detta en logik som är för enkel för att uppmärksammas av de upptagna politikerna. Om de som är politiker engagerade sig i att berätta för allmänheten om hur det är att vara politiker, vilka fördelar man har som politiker och hur man faktiskt styr samhället som politiker, så skulle allt fler människor vilja bli politiker.
Om media marknadsför politiker på samma sätt som media marknadsför Räddningstjänsten, det vill säga detaljförklarade vilka risker man tagit för att rädda liv och samhälle varje dag, så skulle fler människor vilja bli politiker. Kanske det är lite upp till politikerna själva att motivera allmänheten att engagera sig politiskt. Istället för att, som nu, visa sig i pressen endast när man snackar skit om en annan politiker, blir tagen på bar gärning i ett förskingringsförfarande eller bryter mot lagen i något annat avseende.
Men tar verkligen politiker risker för att rädda liv och samhälle varje dag? Både ja och nej. Ja, för att de beslut som gör att vi till exempel har skola, lokaltrafik, el, vatten och avlopp, samt sjukvård är beslut tagna av politiker. Att Räddningstjänsten finns i nuvarande form är beslutat av politiker.
Ja igen, för att politiker beslutar dagligen sådant som gör samhället bättre, enklare, vackrare, skönare och mer hållbart. Men politiker är totalt värdelösa på att marknadsföra sina bra beslut. Så dåliga på marknadsföring att människor i allmänhet inte vill bli politiker.
Därför tycker jag att de kommunpolitiska organisationer som står inför en omfattande förändring just nu, och det är flera stycken i landet, borde bromsa sin förändringslusta och lägga kraft på att uppmuntra sina medmänniskor till att bli politiskt aktiva. Anlita ett par marknadsföringsfirmor för att skapa intresse för politik i allmänhet, inte bara partipolitik. Gör ett helhjärtat försök att nå ut till allmänheten med information om att var och en av oss har rätten att vara delaktig i politik, inte bara en dag var fjärde år, utan varje dag. Berätta för folket att det är folket som har makten. Att det är folket som har rätt till makten.