När facken berättar om hur medlemmarna har det i Sverige idag handlar det inte om mysiga berättelser med bekväma och friska arbetare. Det är istället larmrapporter om hur marknaden och arbetsgivare står med foten på nacken på de som redan pressas hårt.
Tänk dig att du är på en arbetsplats full med kollegor som du aldrig interagerar med. Ni stannar inte och småpratar. Du har inga sociala kontakter; ingen äldre klok kollega som är lite som en mentor, ingen nära arbetskamrat som du brukar prata om film med, ingen som lyssnar och delar med sig om vardagen på jobbet. Ni har egentligen ingenting som binder er samman, förutom att ni ibland är i samma lokal. Under de få stunder som skulle kunna gå till snack eller socialiserande är du så trött i huvudet att du behöver vila. Du är övervakad varje minut.
Det är lika mycket sci-fi-dystopi som det är lagerarbetares verklighet. Nästan alla lager i landet har något automatiserat system. I rapporten ”Människa-maskin-arbete” har Handelsanställdas förbund frågat sina medlemmar om hur de upplever den nya tekniken på Sveriges allt mer högteknologiska lager, och om hur tekniker som AI, algoritmer, robotar och smarta löpande band påverkar livet på jobbet. Blir du jätteförvånad om jag säger att det inte är en entydigt positiv bild?
Bland det mest intensiva som du kan göra som lagerarbetare är att jobba med plock. Varor plockas upp och lämnas eller paketeras för leverans. Vad och hur plockarna ska jobba styrs i hög grad av algoritmer, via en liten handdator eller det mer extrema pick-by-voice. Det sistnämnda innebär att du hela dagen bär ett headset där en liten röst säger åt dig vad du ska göra. Vilken gång du ska gå i. Vilka varor du ska plocka upp. Ibland vill rösten ha svar, du ska säga till när du är färdig och rapportera om varför du går så långsamt.
Det är effektivt för produktionen samtidigt som det är repetitivt och människofientligt. Marknaden kommer alltid att värdera värdet, produktiviteten, högre än den person som faktiskt gör jobbet.
I rapporten säger 40 procent av de svarande att ny teknik implementeras på ett sånt sätt att de får mindre inflytande över sitt jobb. Arbetet är tungt, starkt styrt och det är omöjligt för automatiska system att ta mänsklig hänsyn till till exempel pauser. Utrymmet för att ha en dålig dag är nästan noll.
Det finns massor som är bra med ny teknik men om inte arbetare får vara med i designen, implementeringen och hur verktyg faktiskt ska användas spelar fördelarna faktiskt ingen roll. Det är inte en bra eller ens acceptabel deal om arbetare isoleras och reduceras till maskindelar som är lätta att ersätta. Och när lagerarbetsgivarna och Svensk Handel tittar storögt på robotfabriken handlar det också om makt. Splittrade arbetare kan inte organisera sig, skaffa makt ihop och tillsammans ställa krav mot arbetsgivaren. När du behöver bolla en facklig fråga kommer rösten i ditt pick-by-voice-headset bara att svara: ”Ta vänster och sedan höger vid gång G36.”