BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Självklart vet jag att det finns hemlösa i min stad. Många. Men de har inte varit så här synliga tidigare. Ju fler som trycks ut i marginalen desto synligare blir hemlösheten. När barnfamiljer utan andra sociala problem än för låg lön i förhållande till bostadspriserna måste få platserna på nödboendena, då måste de som tidigare fick plats på nödboendet sova på härbärget. Och när de platserna blir fulla, ja, då återstår busskurerna i centrum.
Hemlösheten ökar.
När Socialstyrelsen under en vecka i november mätte hemlösheten visade det sig att antalet som sover under bar himmel eller i offentliga utrymmen som busskurer har ökat med 130 procent (!) sedan 2011.
Rapporten visar också att minst 24 000 barn hade föräldrar som var hemlösa. Mellan 10 500 och 15 000 av dem uppskattas ha bott i någon form av hemlöshet och nästan 1 500 föräldrar befann sig i akut hemlöshet tillsammans med sitt barn under mätveckan.
Stanna till en stund i tanken och se den bilden framför dig. Mellan 10 500 och 15 000 barn i någon form av hemlöshet. Ett barn inte särskilt långt från dig. Varför har de hamnat där? Enligt forskarna Hans Swärd och Per Eriksson, professorer i socialt arbete, handlar det om bostadsbrist, ökad trångboddhet, nedlagda bostadsförmedlingar, kommunala bostadsbolag som i ökad utsträckning drivs i vinstsyfte, privatisering av planeringen och ökad segregation på bostadsmarknaden. Kort sagt, bostaden som fri marknad i stället för en social rättighet.
Det är i den här situationen som de borgerliga partierna öppnar för marknadshyror. Moderaterna beslutade på sin partistämma i oktober att verka ett mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet. Även Centerpartiet vill ha en fri hyressättning i hela beståndet, samtidigt som L och KD vill ha marknadshyror för nyproducerade lägenheter. SD är beredda att diskutera det om de bjuds in.
Marknadshyror är alltså en fri hyressättning utifrån tillgång och efterfrågan i stället för hyresförhandlingar mellan fastighets-ägarna och Hyresgästföreningen. Som vi berättade i Dagens ETC häromdagen skulle det enligt en rapport från Hyresgästföreningen och Ramböll leda till hyreshöjningar på mellan 24 och 50 procent.
Överallt där det råder bostadsbrist, det vill säga i nästan hela Sverige, skulle det blir kraftiga hyreshöjningar även i perifera områden.
De som vill ha marknadshyror säger att det skulle leda till ett ökat bostadsbyggande eftersom fastighetsägarna skulle få ut mer pengar per lägenhet. Men så har det inte blivit i de länder i Europa som har marknadshyror. Snarare tvärtom. Bostadsbristen består. Och hemlösheten ökar.
Det är ganska enkel nationalekonomi egentligen. Alla ni som har sett kurvor för utbud och efterfrågan och hur priset sätts där de båda kurvorna möts vet att det inte är bra att öka utbudet för mycket. Då sjunker priset och lönsamheten. Alltså inte bra för den som vill tjäna pengar på bostäder.
Organisationen Feantsa som arbetar för att få bort hemlösheten i Europa skriver i sin årliga rapport att när det gäller hemlöshet så kokar allt ned till en fråga: Hur kan bostaden, som allt mer används och uppfattas som en tillgång eller en finansiell produkt, förvandlas till en rättighet i ett sammanhang med allt färre billiga bostäder och en ökad ojämlikhet?
Svaret är marknadsinterventioner. Inte mer marknad. Statliga stöd till byggande av billiga bostäder, reglerade hyror, mer stöd till hushåll med svag ekonomi, en allmännytta som inte säljs ut utan som används för att leverera bra bostäder åt alla. Det är mellan det här och marknadshyror som valet verkar stå i höst.
Fler hemlösa som sover i busskurer, barn utan en fast och trygg punkt eller barn som kan gå hem till sin egen säng och vuxna som får hjälp tillbaka till en egen bostad.