Visserligen i olika grad, men likväl är det vi människor som kollektiv som driver på den globala uppvärmningen. Därför krävs det, utöver politiska målsättningar och strategier, även att vi tar ett gemensamt ansvar som medmänniskor.
Den 2 juni vann Växjö kommun priset ”European Green Leaf Award 2018” och blev därmed årets miljöbästa europeiska kommun under 100 000 invånare. Det är ett tydligt tecken på att Växjö har tagit klimathotet på allvar och har ambitiösa målsättningar. Tyvärr räcker det inte med att Växjös kommunala verksamhet strävar mot en hållbar miljö, om inte även dess invånare gör detsamma.
Det är lätt att få svindel inför de klimatutmaningar som väntar – försämrad ekologisk mångfald, högre temperaturer och vattenbrist – och att därför tappa viljan till att vara en del av förändringen. Men precis som utsläppen sker lokalt, så kan även klimatinsatserna ske lokalt och med små, ibland nästan obetydliga steg. Det är inte bara de stora kliven som räddar vår planet, utan även alla de många småsteg vi kan ta tillsammans.
För sju år sedan frågade min syster mig om jag ville bli vegetarian. I stället för att säga nej, valde jag att testa det en månad. En månad har blivit till sju år. För två år sedan tog jag beslutet att inte köpa några nyproducerade vardagskläder, något som jag fortfarande står fast vid. Det är steg som i ett större perspektiv ter sig meningslösa, men när miljoner människor gör liknande val ger det resultat. Det är inte alltid lätt att vara klimatsmart, men när varje nyproducerad tröja du köper har krävt 2 700 liter vatten att producera och biffen du äter har resulterat i utsläpp av 26 kilo koldioxid så är det värt det. När Sveriges totala fordonsflotta släpper ut 16 955 000 ton koldioxid och dess däck sprider ut 13 500 ton mikroplaster i Sveriges natur så är det tveklöst värt det.
Att ensam rädda världen är omöjligt, men att rädda den tillsammans med andra är, om än svårt, så åtminstone möjligt. För att själv göra skillnad handlar mycket om att göra små val i vardagen. Att lämna kläder till second hand i stället för att slänga, att kolla om det går att köpa en begagnad biogasbil innan du köper en ny bensinbil och att införa en vegetarisk dag i veckan. Eller att uppleva vår svenska natur, från Treriksröset till Smygehuk, i stället för att ta flyget till Sydostasien. Det är de små stegen och viljan att vara en del av lösningen som gör dig till en klimathjälte.
Att i vardagen göra klimatsmarta val och våga utmana en ohållbar norm av ständig konsumtion är dock inte hela lösningen. Det krävs även en insikt om att klimathotet är långt allvarligare än alla andra problem och svårigheter. Klimathotet är allvarligare än samhällsklyftorna, det väger tyngre än skattesänkningar och är i slutändan viktigare än biffen du lägger på grillen. Utan en beboelig planet är allt annat betydelselöst. Den sanningen måste genomsyra fler av de val vi gör i vardagen – vilka prylar vi konsumerar, vilka resor vi ger oss ut på, och även vilka personer, samt även vilka föreningar och politiska partier vi väljer att ge vårt förtroende till.
Var en klimathjälte.