Har du varit på Kyrkberget, ett naturskönt område i Lindesberg med bokskog, ekar och 100–250-åriga tallar? Vill du uppleva det så passa på. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anders Ceder, anser att det är så farligt att träden måste sågas ner. För något år sedan sade Ceder att ingen använder Kyrkberget. Sedan dess har kommunfullmäktige beslutat att Kyrkberget ska skyddas som naturreservat! När nu skötselplan och föreskrifter är klara, för att kommunfullmäktige ska fatta beslut om att bilda naturreservat, så är träden farliga. Jag misstänker att en hund är begraven.
Anders Ceder har lagt en motion om att bygga höghus på Kyrkberget. Det är flera år sedan. Nu vill han ha området som park. Det vill säga att området inte ska ha något bevarandeskydd. Då går det enkelt att bygga där. Förskolan har byggts där och många anser att det var fel. Ceders motion får förstås företräde framför skötselplan och föreskrifter samt beslut om att inrätta naturreservat Kyrkberget. Någon fördel måste väl kommunstyrelsens ordförande ha? Jag kallar sådant för maktmissbruk. Då är det inte underligt att politikerföraktet växer. Det är osunt när den demokratiska processen förhalas när det passar den som sätter dagordningen. Men jag kämpar! Med demokratiska medel och med många människors hjälp så kommer området att skyddas en dag.
Självklart ska så kallade farliga träd ner. Men alla träd och alla grenar är inte farliga. Mest friska träd har tagits ner på Kyrkberget. Det är absurt. Det finns viktigare saker att lägga våra skattepengar på. Ingen kan anse att friska tallar på 160 år är farliga. Det farliga kanske är att Kyrkberget har blivit riktigt mysigt. Nu kan ingen påstå att det inte används längre. Nya bänkar och bord gör det inbjudande att samlas på fika och lyssna på ”fögglar”. Upprustningen är väldigt mycket gjord med pengar från Leader. Vi i Kyrkbergets vänner skulle inte få söka bidrag därifrån. På möte med Socialdemokraterna fick jag höra hur ”odemokratisk” jag var. Pär-Ove Lindqvist (M) fick höra detsamma när han tog upp ärendet i kommunstyrelsen. Kommunen fick 860 000 kronor i bidrag. Det har vi rustat upp området för. Natur gör oss friskare. Vi behöver tillgång till naturupplevelser varje dag för att må bra. Närheten till Kyrkberget är viktig för många människor.
Vi hade fått 150 000 i bidrag för att göra ”Sinnenas stig”, en upplevelsebana för att lära sig mer om djur och natur, för olika åldrar. Så roligt ska vi inte ha. Anders Ceder stoppade det också.
Enligt stadsträdgårdsmästaren ska grenarna över stigarna tas ner med skylift. Jag undrar vad det kostar? Har de budget för detta? Jag har frågat Eva Jonsson på Bergslagens Kommunalteknik, men har inte fått svar. En oberoende expert på trädvård bör bedöma vad som är farligt och inte, i stället för entreprenören. Entreprenören vill förstås ta ner så mycket som möjligt. Ju mer arbetstid – desto mer betalt. Logiskt. Sågar man ner alltför mycket kan det faktiskt bli farligt. Vindförhållandena ändras för träden och vissa träd kan falla. Och har man otur så händer en olycka. Vem tar på sig det ansvaret? Kommunstyrelseordföranden?
I 70 år har en vän till mig promenerat på Kyrkberget och han har aldrig fått en gren över sig eller hört att någon annan har fått det. Låt grenarna vara kvar. Vid storm sköter naturen själv om trädrensning. Människor med sunt förnuft går inte i skogen då.
Sluta att såga ner våra gamla träd!
För övrigt är Linde Energis behov av eventuell ledningsomdragning och annat tillgodosett i skötselplan och föreskrifter. De har inte någon åsikt om det ska vara reservat eller inte.