Jag inbillar mig att du uppskattar tilltaget.
Det handlar ju inte om poänglös siffer-excercis.
Det handlar om jämställdhet.
Det handlar om att Dagens ETC ska leva som tidningen lär.
Det handlar om att vi vill göra bästa möjliga journalistik.
Hur skulle det fungera om vi värderade kvinnors erfarenhet och kompetens lägre än mäns?
Inte alls.
Andra medier verkar resonera annorlunda. I november släppte Rättviseförmedlingen sin rapport ”Rättvisaren”. Den bekräftar vad många andra studier redan visat, nämligen att svenska medier håller internationell klass vad gäller jämställdhet. De är lika pinsamt usla. Inte ens tre av tio intervjuade är kvinnor.
Ja, kvinnor utgör fortfarande halva befolkningen.
Ja, det finns kvinnor som kan intervjuas om eurokris, klimatförändringar, bostadsmarknad, Turkiets valsystem, kriminologi, sjukvård, försvarspolitik, järnväg, konflikthärdar, integration, med mera, med mera.
Men bara om du som redaktion faktiskt bemödar dig. Att istället retirera till ihopsamlade telefonlistor… Ojämställdhetens evighetsmaskin.
Paradoxalt nog rapporterar flera av medierna som Rättviseförmedlingen granskat – Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (SR.se), Sveriges Television (SVT.se/nyheter) och Sydsvenskan – om undersökningen. Men som om problemet ligger utanför den egna redaktionen, utan att redovisa internt framtagen statistik. Finns sådan? Jag frågade en rad tunga mediechefer. Alla valde att ducka. Det skadar som sagt inte att tjata. Hur jobbar ni med det här, Peter Wolodarski? Räknar ni, Thomas Mattsson?
Det är givetvis aldrig för sent att börja. Även om det kan vara obekvämt att erkänna – för sig själv, för läsare/lyssnare/tittare – att kronisk ojämställdhet egentligen bara kan existera i en kultur där den beslutsfattande ledningen inte prioriterar jämställdhet.
”Sverige vill gärna se sig som världens mest jämställda land, men faktum är att vi i nyhetsrapportering är omkörda av länder som USA, Rumänien, Peru och Pakistan”, säger Maria Edström, författare till en annan rapport, ”Räkna med kvinnor”.
Den kom 2015 och visar att svenska medier inte bara är katastrofala vad gäller jämställdhet när de jämförs med varandra, utan har halkat efter flera länder sett till nyhetsutbud.
Det handlar om så mycket mer än procentsatser.
Det handlar om en fattigare beskrivning av verkligheten.
När vi startade Dagens ETC för drygt tre år sedan gjorde vi det med löftet om att vara en feministisk dagstidning. Män ska inte ha tolkningsföreträde. Det är just erfarenhet och kompetens som ska vara avgörande. Inte kön. Varken när vi intervjuar eller när vi väljer medarbetare.
Idag är Dagens ETC landets enda jämställda dagstidning.
Det är inte bara ord.
Titta på statistiken.
Hittills under 2017 är det fler kvinnor än män som har intervjuats och medverkat i Dagens ETC. Vi är mycket nära 50-50 vad gäller debattsidorna och vilka som väljs ut för längre profilintervjuer. Dessutom faller vi väldigt sällan i den klassiska fällan att låta kvinnor spela rollen som passivt offer.
Visst noterar du som läsare skillnaden?
Dagens ETC har en metod som fungerar.
Den kan sammanfattas i fem steg.
Den är inte dyr, men den kräver engagemang.
1. Dagens ETC förutsätter att kvinnor har lika mycket kunskaper och publiceringsvärda erfarenheter som män.
2. Vi tänker jämställdhet genom planering och produktion.
3. Vi räknar kvinnor och män. Vem intervjuas? Vem syns på bild? Vem anlitas som frilansmedarbetare? Allt.
4. Vi presenterar löpande statistik för prenumeranter. Varje dag. Utan undantag.
5. Vi utvärderar. Även fördjupande sammanställningar sker helt öppet (minst två gånger om året).