Ibland behöver man som politiker våga, för i det osäkra klimat av såväl ekonomi och sociala frågor som den snabba tekniska utvecklingen lär chanserna inte komma igen.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Låt mig ge en liten guidning till några kommuners ambitioner på området, med fakta från deras egna webbsidor.
Växjö (90 700 invånare). Med öppenhet och trivsel som motto, har staden de senaste åren ökat sitt innevånarantal med 58 procent.
I medeltidsstaden kallad Europas grönaste stad, har politikerna tagit fram Växjödeklarationen i bred samverkan mellan privata och offentliga aktörer. De vill visa att det går att arbeta lokalt för globala frågor. Växjö ska bli en fossilfri kommun senast 2030. De utmanar dessutom Sveriges regering och andra kommuner att agera.
Trähusbyggande, biogasproduktion av sitt matavfall och att förhöja kvaliteten i nyproducerade produkter samt underlätta återbruk är några av de områden som prioriteras.
Eskilstuna (102 000 invånare) har i sitt ”Modiga idéer” utbildat 700 av sina chefer inom kommunen för att få verktyg att skapa ett kreativt arbetsklimat där idéer och lösningar är tillåtna.
Ett exempel är ReTuna, en återbruksgalleria som förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya. Ett klimatsmartare sätt att bedriva handel.
Sundsvall (snart 100 000 invånare) har mod, öppenhet och helhetssyn som motto.
Strategin för hållbar tillväxt heter Rikare. Den förenar behovet av att växa med hållbar utveckling. Målen för strategin är att Sundsvall har fler än 100 000 invånare, där fler jobb i nya och växande företag och organisationer bidrar till en hållbar utveckling. Vi är föregångare i att utveckla logistiklösningar med gröna resor och transporter i alla väderstreck. I Sundsvall finns en mångfald av människor och idéer och hela utbildningssystemet är attraktivt och av högsta kvalitet. Sundsvall erbjuder trygghet och livsmiljö i toppklass där alla ges möjlighet att växa i ett klimatsmart och klimatsäkert samhälle.
Ett exempel är att göra frisk luft synlig, en förstudie i samverkan med Mittuniversitet. Syftet med denna förstudie är skapa en visualiseringstjänst som illustrerar stadens luftkvalitet både över tid och i realtid.
Så hur tycker jag då att vår kommun framstår när det gäller att ställa om till ett klimatmässigt bättre samhälle?
Vi försöker. Men inte vi heller verkar ha förstått hur pass genomgripande våra politiska beslut behöver vara för att de ska ge effekt. Alternativet att inte viljan finns är ju svårare att ta till sig.
När det gäller klimatomställning så har Sundsvall haft stora fördelar med en mycket tidig start men olika omständigheter har gjort att vi inte har nyttjat detta till vår fördel. Vi är nu sena i vårt arbete och behöver trappa upp och samordna vår omställning.
Vi kan kanske delvis åka snålskjuts på andras utveckling men vi behöver befolkningens fortsatta tillit och den renommé som staden har kvar av att ligga i framkant när det gäller miljölösningar för att omställningen ska ske i närtid. Så visst vore det bra att lägga på ett kol redan nu.