Tänker att den är snubblande lik grannens katt som får vara ute någon vecka då och då när de inte är hemma. På sommaren är det lite lättare, men nu finns varken sol eller möjlighet till mat för en katt.
Jag dömer alla hårt som inte bryr sig om sina djur. Misstag kan alla göra och katter försvinner ibland av olika skäl, men aldrig någonsin klarar de sig helt själva. De behöver mänsklig kontakt och ofta hjälp att hitta hem då katter i allmänhet inte har god kompassförmåga. Katter har, precis som oss människor, bättre och sämre förmågor. De kan vara bra klättrare men dåliga på att orientera sig eller på att jaga villebråd och då är det besvärligt även sommartid.
Ett stort misstag som vi människor gör är att se katter som halvvilda djur. Ingen skulle komma på tanken att lämna en hund eller en ko ensam ute på vintern att klara sig själv!
I andra länder där klimatet är annorlunda lever katter som inte har något hem flockvis för att skydda varandra och hjälpas åt att hitta föda. Det är gott om ödlor och turister slänger åt dem mat då och då vid restaurangerna. Det är ett mycket hårt liv. Vi turister förfasar oss och både kelar med dem och matar med rester av lunchen.
Väl hemma i Sverige igen kunde vi inte bry oss mindre om våra egna katter som far illa. Här i Sundsvall finns kattkolonier som lever oerhört utsatta och som ingen lyckas hantera. Lagförslag om registrering och id-märkning av katter har jag hört diskuteras så länge jag kan minnas men något sådant politiskt förslag har än så länge inte realiserats. Detta är inte acceptabelt. Det är djurplågeri som får fortgå.
I dagsläget är vi beroende av ideella krafter som lägger ner både tid, pengar och själ för att hjälpa katter som far illa. Bortsprungna katter får hjälp att hitta hem och andra får ett chip, vaccinering, en kastrering och ett jourhem i väntan på en mer permanent lösning. De får någon som bryr sig om deras välmående och som ser deras behov.
Polisen i Sundsvall utför normalt inget eget arbete i frågan utan har ett avtal med Djurskyddet. Däremot landar kostnaden på polisen. Under 2015 blev det drygt 100 000 kronor.
Föreningarna i staden jobbar dygnet runt med sin verksamhet, exempelvis Sundsvalls Djurhem som drivs av fem personer och i dagsläget har 20 jourhem. Ett annat är Katthjälpen som har tillstånd av länsstyrelsen att hantera 60 katter. De gör ett beundransvärt arbete och statusen för både katter och deras arbete behöver höjas. Det är ingen hobbyverksamhet och den attityden är det dags att ändra på. Det är också dags för länsstyrelserna att få en lag till stöd, för att de ska kunna göra ett bra jobb. I dag är det stora variationer i landet.
Ta ansvar för din katt under hela dess liv. Det innebär förutom mat, kärlek och värme även kastrering, vaccinering, id-märkning och veterinärvård vid sjukdom samt ett värdigt slut på livet. Stöd de föreningar som finns och kräv att lagförslaget om registrering och id-märkning genomförs NU!