Jämställdhet är en mänsklig rättighet. Det borde vara självklart 2016. Men så är det inte. Överallt pågår övergrepp mot kvinnor. Överallt pågår kränkningen av kvinnors mänskliga rättigheter. Våldet drabbar kvinnor i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Utifrån samma maktordning drabbas också transpersoner som identifierar sig som kvinnor. Äldre kvinnor, liksom kvinnor med funktionsnedsättning och missbrukande kvinnor är särskilt utsatta. Under 2015 uppgick antalet misshandelsbrott mot kvinnor 18 år eller äldre till 29 000 brott! Det är en ökning med två procent jämfört med föregående år. Av dessa avsåg 18 300 misshandel som har skett inomhus av en bekant gärningsperson. Troligen är det verkliga talet fem gånger så stort enligt vad Sveriges brottsförebyggande råd bedömer. I nära hälften av fallen då en kvinna var utsatt för misshandel 2015 så var gärningspersonen i nära relation med den utsatta kvinnan, nästan 13 900 fall! 13 kvinnor dör varje år i Sverige till följd av våld i nära relationer. En kvinna dör varje månad i Sverige till följd av hennes mans våld mot henne!
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men det är männen, eller snarare mansrollen vi borde fokusera allra mest när vi pratar kvinnofrid. För ÄVEN om de flesta män inte begår brott. Och även om de flesta män INTE misshandlar de personer de lever samman med, så ÄR det män som står för det grova våldet och misshandeln i vårt samhälle. Vi måste ifrågasätta mansrollen och den maktstruktur som den är uppbyggd kring. I sina extrema former talar allt för att det är den som leder till misshandel och dödligt våld av kvinnor.
Det långsiktiga arbetet lokalt för ökad jämställdhet och mot mäns våld stavas genuspedagogik i förskolan och grundskolan, jämställda löner och arbetsplatser. På nationell nivå är det definitivt viktigt att regeringen har satt jämställdheten högt på dagordningen och den nya jämställdhetsmyndigheten är en god signal.
Låt det inte råda något tvivel... Mäns våld mot kvinnor bottnar sig i den könsmaktsordning och den mansroll som alltjämt finns i vårt samhälle. Det är för den sakens skull vi ska uppmärksamma den 25 november och måste arbeta alla årets dagar för kvinnofrid och för lika makt och jämställdhet mellan könen.
Med dagens ledare tackar jag er som har läst det jag har skrivit. Andra gröna pennor får nu ta över på denna sida. Hoppas våra vägar möts på andra sätt framöver.
Lev väl och hållbart!