Helt riktigt spriddes snabba påståenden om att det var ”olagligt”, att det ”skadade elsystemet” och att det var ”smutsig el”. Paniken hos de stora elbolagen fick till och med Vattenfall att beskylla mig för att vara orsak till att deras kundtjänst fick köproblem – jag hade fått för många kunder att fråga om solel.
Monopolföretagen har sen dess aktivt bekämpat solel. Idag gör de stora bolagen allt de kan för att fördröja och komplicera för enskilda tomtägare som vill göra sin egen el. Genom extrema ”utredningstider” och anslutningsavgifter och en långsamhet som gör att kunder kan få vänta flera år innan anläggningen får slås på.
Ändå storsatsar enskilda på solel. Orsaken är att det är den absolut billigaste elen, solel spöar alla andra sätt att gör el och globalt är det den viktigaste förnybara energikällan som slår nya rekord i utbyggnadstakt hela tiden. Solel i USA, Kina och Indien är det som redan nu fasar ut kolkraft och kommer vara den viktigaste faktorn för att rädda oss från klimatkatastrof.
Politiken i Sverige har varit vacklande, å en sidan stöd för uppsättning av paneler, å andra sidan noll kontroll över elnätsbolagens agerande. Dessa privata monopol som kunderna står hjälplösa inför. Den statliga myndighet som ska utöva kontroll (Energimarknadsinspektionen) förlorar i praktiken varje juridisk duell med bolagen.
Ett undantag var när Anders Borg införde ett stöd på 60 öre för varje kilowattimme som en solcellsvilla skickade ut på nätet. Stödet hanterade en orimlighet, när ett solcellstak gör mer el än huset använder så går en elen ut på nätet, dvs till grannhuset. Det är ju bra för klimatet, ju mer ren el i ledningarna, desto mindre smutsig importel eller förbränningsel i det lokala elnätet.
Men den svenska elmarknaden är rätt galen eftersom den solellsägare som skickar ut sin solel sen tvingas köpa tillbaka den från elnätet med marknadspris, elskatt och moms. Den svenska solcellsägaren straffas alltså för klimatnyttan och tvingas köpa tillbaka sin egen el till överpris.
Det här löste Anders Borg med ett bidrag på 60 öre för varje exporterad kilowattimme dock begränsad till den årliga konsumtionen huset har. Det vill säga bara den el man producerat till egen konsumtion fick ersättning.
Den här 60-öringen har gjort att folk tryggt kunnat räkna på sina solanläggningar och anpassa dem efter egen plånbok och klimatnyttan.
Samtidigt är det något som eljättarna aktivt bekämpat sen första dagen. Och nu lyckades dess lobbyister få Ulf Kristersson att ta bort 60-öringen i årets budget. Nätbolagen jublar.
Nu lyckades dess lobbyister få Ulf Kristersson att ta bort 60-öringen i årets budget. Nätbolagen jublar.
Det svenska elnätet var förut gemensamt ägt, oftast via kommunala elnätsbolag. På nittiotalet avreglerades de, bolagen privatiserades och stora koncerner tog över. De här monopolbolagen har nu haft femton år på sig att förbereda elnätet för solrevolutionen.
Man har gjort ingenting. Jo, man har suttit på hundratals konferenser och pratat om ”smarta elnät” som ska stabilisera konsumtion och produktion, men elnätet har förblivit outvecklat samtidigt som vinsterna skenat. Priserna höjs istället ständigt och vinsterna går till moderbolagen. Det betyder att tyska och finska koncerner fått miljarder från svenska elnätskunder.
Nu hoppas dessa krafter att den borttagna 60-öringen ska göra så solcellerna bromsas. Det de inte förstår är att deras prispolitik tvärtom gör att fler och fler vill skapa sin egen el med solceller.
Och teknikutvecklingen ger dem möjlighet.
Idag kostar mina nya solceller en tiondel av vad de kostade 2008 och lägger jag till batterier bli det ändå billigare än att köpa el. Batterierna flyttar enkelt min dagsel till kvällen och när jag får koppla in elbilens batterilager som reserv kan jag hantera fler veckor i sträck utan att köpa någon el alls.
Solel och batteri ändrar all energipolitik. Vi kommer se lokala elnät mellan grannar (så kallade energigemenskaper), vi kommer stabilisera elnätet med solel och batteri och vi kommer utmana elnätsjättarna genom att bygga hus och laddning helt utanför elnätet.
Det gamla systemet dör eftersom ägarna ensidigt valt kortsiktig vinst före omställning.
Det gamla systemet dör eftersom ägarna ensidigt valt kortsiktig vinst före omställning.
Det finns 250 000 små solanläggningar i Sverige idag. En fantastisk framgång. Det betyder att runt 700 000 människor bor i hus där solel ger dem lägre elkostnad. (I ETC:s hyreshus betalar de boende sällan över 100 kronor i månaden).
Men det betyder också att makten över energin – den kanske viktigaste makten i ett modernt samhälle – börjar demokratiseras.
Det ska bli intressant att se hur 700 000 personer med solel röstar i nästa val när man inser vad regeringen gjort för att försvåra för dem. För även kristdemokrater och moderater äger solcellstak. Och de gillar inte att bli lurade på pengar.