”Inrikesministern och polisministern, hade häromdagen ett möte med polis- och säkerhetstjänstens ledare och framhöll att ordningsmakten skall göra allt för att avslöja och utrensa reaktionära grupper och utan kompromiss stoppa deras verksamhet.
Så talar diktaturens kreatur till varandra.”
Olof Palmes begrepp "diktaturens kreatur" kom att bli bevingat. Ett träffande begrepp på de hantlangare som möjliggör despoters förtryck. Det var en tid när det fortfarande fanns utrymme för stenhård svensk kritik av tyranner och diktaturer.
Idag är det andra bullar. När diktaturens kreatur talar med varandra, är Sverige med i samtalet. Enligt de avtal vi slöt med Turkiet för att bli insläppta i Nato, ska vi dela information med Turkiets säkerhetstjänst. Det sägs att detta sker för att bekämpa terrorism. Det enda problemet?
Erdogan anser att de flesta oppositionella är terrorister.
Först var det kurder som drabbades. Nu kan Dagens ETC:s Joakim Medin avslöja att regeringen ändrat sin hantering av asylärenden från turkiska oppositionella, med koppling till Gülenrörelsen. Dokument visar att Migrationsverket har skickat sådana ansökningar om asyl och medborgarskap till UD och Säpo. De bedöms nämligen kunna påverka Sveriges relation med Turkiet.
Flera personer har fått se sina ärenden fastna. En advokat Medin talat med menar att detta är en ny praxis som börjat ske systematiskt efter Sveriges Natoansökan. Han menar att det verkar som att Sverige avsiktligt velat pausa ärendena för att blidka Turkiet. En ny mekanism alltså, där Migrationsverket regelmässigt skickat ärenden som involverar turkiska gülenister till UD.
Om det verkligen gällde ett gemensamt säkerhetshot från terrorister hade det kanske varit rimligt. Men Turkiet är ensamma i världen om att se Gülenrörelsen som en terrororganisation. Sverige går helt enkelt drängtjänst åt Erdogan i hans häxjakt på oppositionella.
Granskningen väcker många frågor. Hur oberoende är myndigheterna från regeringen? Migrationsverket ska inte ta hänsyn till vad Turkiet anser när de avgör vilka dissidenter som behöver skydd. Regeringen kan hållas informerade om känsliga ärenden men har ingen rätt att verka för att de ska "pausas".
En annan oroväckande tendens är hur ofta "rikets säkerhet" numera används som argument mot fri- och rättigheter. Pausandet av gülenisternas asylansökningar bör även ses i ljuset av det förslag som nu ligger på regeringens bord om att inskränka yttrandefriheten. I praktiken ska demonstrationer kunna förbjudas om Turkiet eller andra länders reaktioner bedöms som hot mot säkerheten. Idén verkar ha fötts efter att en docka av Erdogan bränts på Stockholms gator och upprört regimen i Ankara.
Sverige gick med i Nato för att skydda vår frihet.Det börjar eka allt mer ihåligt i takt med att samma friheter urholkas för att tillfredsställa andra Natoländer. Medins granskning understryker precis det som många av oss varnat för. Frågan är om turkiska oppositionella kan känna sig trygga med att skälen till deras asylansökningar nu inte hamnar hos Turkiets säkerhetstjänst.
Turkiet bedöms enligt de flesta oberoende bedömare som en auktoritär stat. Där myndigheter och rättsväsende används till att bestraffa presidentens motståndare och tysta kritiska röster. Sverige lånar sig nu till denna verksamhet.
Men utrikesminister Tobias Billström ser det annorlunda. Han har flera gånger sagt att Turkiet är en demokrati. Både han och Ulf Kristersson har uttryckt uppskattning kring den nya relationen med Erdogan och Turkiet.
"Jag ser framför mig hur Sverige och Turkiet kommer att kunna ha ett mycket bättre samarbete, faktiskt tack vare det här arbetet som Natoprocessen har gett upphov till", sa Billström till SVT.
”Bra samtal med president Erdogan om Turkiets ratificering av Sveriges Natointräde, gemensamma ansträngningar i kampen mot terrorism och regionala frågor”, skrev Kristersson.
Men rättigheterna tummas det på. Som när dockan av Erdogan brändes och Kristersson sa:
"Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land."
Nej, det hade vi förstås inte. Men nu har vi ändå lagstiftning på gång som kan förbjuda saken.
Sverige gick med i Nato, men tydligen även i Turkiet.
Kristersson och Billström odlar en nära relation till Erdogans regim. De talar om landet som en demokrati. Skyddet av oppositionella anpassas till Ankara.
Ja, så låter det när diktaturens kreatur talar med varandra.