Det går sådär.
Svensk energipolitik styrs i praktiken av 20 män i en kartell från sex stora aktörer. I sitt förslag till regeringen vill Energimyndigheten bromsa förnybara investeringar eftersom de har skapat så låga elpriser att det skadar energijättarna. Metoden för att bromsa är att skjuta upp de nya elcertifikaten några år, alltså den där lilla extrapengen som alla elkunder betalar och som går till att stödja förnybar vind, sol och annan grön elproduktion.
Observera att det alltså inte är statens finanser detta handlar om utan elcertifikaten betalas av alla oss som är elkunder. Några ören på elräkningen innebär stöd som gör att ren el i Sverige kan putta ut kol, gas och kärnkraft i norra Europa.
Eftersom Sverige och Norge har elöverskott skulle ledningar ner mot södra Tyskland dessutom kunna innebära en rejäl push för grön energi. Sådana investeringar är dock inget som görs.
Målet med svensk elpolitik är i stället att rädda kärnkraften och försöka stabilisera elpriserna på en nivå som gynnar svensk storindustri samtidigt som energikoncernerna fått kraftiga skattesänkningar för att fortsätta. (Tio miljarder per år går i stöd till storproducenterna genom skattesänkning. Finansieringen av den kommer att ske genom att du snart får betala högre elskatt.)
Så det Energimyndigheten gör nu är att föreslå en broms på storsatsningen på grön energi.
Det här gäller även solel.
Samtidigt som myndigheten skickar ut pressmeddelande om att man vill ha nytt stöd för solel (de kallar det Sol-Rot) så lägger man ett förslag som gör att små solproducenter bestraffas. Man vill nämligen ta bort elcertifikaten för villaägare och de som har mindre solel än 68 kW (ungefär ett stort ladugårdstak).
Motivet för det här är lustigt och lite pinsamt.
När väldigt många små producenter vill ha sina elcertifikat blir det mycket för de ansvariga på Energimyndigheten att göra. Många blanketter och registreringar blir det. Och det är klart det är tungt för en myndighet när medborgarna aktiverar sig och vill vara med i samma system som de stora bjässarna.
Enklast att bli av med de små genom att säga att de ”inte konkurrerar på lika villkor”.
Fast vänta nu, var inte målet från regering och Parisavtal att stödja mer förnybart, mer solel oberoende av vem som äger det?
Var det inte klimatnytta vi skulle diskutera?
Eller var det storbolagens lönsamhet?
Om du skulle granska Energimyndighetens anslag till ny energiproduktion kommer du att upptäcka att miljarderna går till de stora och knappt några smulor alls till de små.
Fast politiskt pratar man självklart om småskaligt och lokalt. Det låter fint.
Energifrågan är vår största klimatfråga. Men det är också den demokratifråga där myndigheter och politiskt valda visar sina verkliga avsikter. Idén om ett energisystem som ägs lokalt av miljoner människor och som gör att vi faktiskt gör el till varandra (all solel du inte använder går till din granne) är inget som roar de som äger energiproduktionen.
Och de har mycket svårt att förstå poängen med att vanliga människor äger och levererar el, de tror fortfarande att stora system med passiva konsumenter och några få ägande producenter är det som gäller.
De slåss för att behålla det gamla som gynnade dem så.
Det finns de som tror att man kan tala förstånd med sådana aktörer, men det fungerar inte. Makt är makt. Det enda som fungerar är motmakt. När en miljon svenskar äger solceller förändrar det politikens förutsättningar och energisystemets makthavare.
Det man kan göra när Energimyndigheten börjar försvåra för småanläggningar är helt enkelt att gå samman. Just nu har ETC el tagit fram en ny mätare för elcertifikat som gör att vi kan slå samman hundra små anläggningar till en stor och därmed skydda alla små som har rätt till certifikat.
För att hantera elnätsföretagens extrema prisökningar måste vi kanske på samma sätt ordna lagring av solel fast det egentligen inte behövs i Sverige.
Själv har jag lärt mig ett enkelt lackmustest för att se om en människa förstår att det är klimatfrågan vi diskuterar, inte lönsamheten för storbolag.
”Om du sätter upp solceller ska all solel givetvis vara skattefri. Detta då du gör klimat-nytta för alla andra, varje solcell gynnar alla och sparar klimatkostnader för alla”.
Eller:
”Om du laddar din elbil gör du nytta för alla, du renar stad och trafik och du ska därför självklart inte betala för elen. Medan om du tankar din dieselbil förstör du för dig själv och alla andra.”
Myndigheter i Sverige måste tvingas tänka på varför de egentligen finns.
Medborgarnytta.
Inte vad som är enklast för dem själva och deras kamrater i energilobbybranschen.