Allt fler nås av problemen med köttindustrin. Tidigare har köttet varit en så naturlig del av vardagen att det sällan ifrågasatts, men allt dåligt med den gigantiska industrin börjar nå ut mer och mer. Samtidigt finns det partier i riksdagen som vill göra industrin ännu sämre.
Förutom allt lidande köttindustrin skapar är den också en stor miljöbov. Jordbruket är dieselberoende och behöver moderniseras för att bli mer hållbart, men djuren har också nackdelen att det krävs flera kilo föda för att producera ett kilo kött. Det ligger alltså ett mycket mer omfattande jordbruk bakom köttet på din tallrik, och den brasilianska sojan som importeras som foder har sina problem. Den kan både bidra till skövlingen av regnskog och besprutas med gifter som är förbjudna i EU. Korna själva är däremot mest kända för är att släppa ut metangas, som är mycket kraftfullare än koldioxid och duktigare på att kapsla in värmen i atmosfären, helt enkelt en dålig idé när vi anstränger oss för att värma upp klotet så lite som möjligt.
Vi äter faktiskt så mycket kött att det blivit mer än ett miljöproblem. Sedan 1990 har vi ökat vår köttkonsumtion med 40 procent, och nu ber Livsmedelsverket svenskarna att dra ner på köttet av hälsoskäl också. Men nu börjar trenden vända, och mängden människor som äter vegetariskt ökar stort. Över en femtedel av befolkningen tänker dra ner på köttet, enligt en undersökning Axfood gjort.
I veckan hördes till och med representanter från Svenskt kött hålla med om att man borde dra ner på köttkonsumtionen. De sa att vi importerar 50 procent, och importen skulle vi ju i alla fall kunna sluta med. Och de har en poäng. Av alla anledningar vi har att sluta äta kött finns det också några få saker på plussidan. Förutom smaken, är det viktigaste i alla fall kor kan bidra med biologisk mångfald och öppna landskap. Till det hör att Sverige faktiskt har beteskrav, vilket innebär att 85 procent av alla svenska kor går ute under sommaren.
Så medan många andra länder föder korna på en stor andel foder och går miste om de fördelarna, måste alltså majoriteten av de svenska korna bidra till biologisk mångfald samtidigt som de också får ett bättre liv. Korna blir inte fantastiska miljöhjältar i och med betandet, men de minskar åtminstone den negativa påverkan och plussar på lite fördelar.
Men den här lilla sansen som ändå finns i svensk köttindustri finns det alltså partier som vill rucka på. Kristdemokraterna bestämde nyligen på sin partistämma att de ville slopa beteskravet. Trots att betesdrift är viktigt ska det inte vara ett krav, menade de. Att göra rätt ska helt enkelt vara valfritt. Centerpartiet och Moderaterna vill också rucka på beteskravet, även om de inte gått så långt som att vilja slopa det helt.
För att klara av utsläppsminskningarna måste vi dra ner på köttet rejält. Till 2050 ska varje svensk klara sig på en utsläppskvot på två ton per person och år, och i dag äter vi upp hela den kvoten på grund av köttet. Vi måste alltså skapa ett smartare jordbruk, och det gör vi inte genom att slopa det lilla vettiga som finns. Om vi ska klara framtidens utmaningar måste vi bli bättre, inte ta bort det vi faktiskt lyckats göra rätt i dag.