En tid efter mammas insjuknande, under 2014, presenterades forskningsresultat av professor Åkerstedt vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska Institutet. De slog fast sambandet från tidigare studier: Nattarbete ökar risken för bröstcancer. Kvinnor som har arbetat natt i mer än 20 år har i det närmaste en fördubblad risk att drabbas.
Mamma har jobbat nattskift i 25 års tid. Hade hon drabbats om hon inte gjort det? Ja, det kan ju så klart ingen veta. Det som är sant är att väldigt många av nattarbetarna som jag känner från min arbetsplats, och från andra vårdinstitutioner, har jobbat natt mycket mer än vad som är hälsosamt.
Utöver förhöjd risk att drabbas av bröstcancer så visar forskning även samband mellan nattarbete och förhöjd risk att bland annat drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, MS och prostatacancer. Jag har själv jobbat natt i några år, och i perioder går det alldeles utmärkt, men ibland slår tröttheten till och är svår att få bukt med. För kort dygnsvila innan jag går över till dagskift är ibland horribelt.
Ja, dygnsvilan är inte för kort enligt lagen, utan enligt min och mina medarbetares hälsa. Det kan jämföras med att vara jetlaggad, flera gånger i månaden.
Nu behöver vi ju ha en hel del folk i tjänst på nattetid för att få samhället att fungera. Men forskarna är överens om är att en utökad arbetstidsförkortning förbättrar hälsan. Av alla Sveriges arbetsgivare kan jag tycka att det är konstigt att inte landstingen har tagit till sig detta, och sett till att förkorta arbetstiderna för sina skiftarbetare. När personalen blir sjuk så drabbar det inte bara landstingen ekonomiskt genom ökade sjukskrivnings- och vikariekostnader, de ska dessutom vårda dem som insjuknat, vilket är jättedyrt. Och är det någonstans som kunskapen kring sambanden mellan sjukdom och nattarbete finns så är det hos landstingen. Det går inte ihop!
”En god folkhälsa handlar inte bara om att hälsan bör vara så bra som möjligt, den bör också vara så jämlikt fördelad i befolkningen som möjligt. I folkhälsoarbetet ingår såväl hälsofrämjande som sjukdomsförebyggande åtgärder.”
Citatet är hämtat från Landstinget Västernorrlands (LVN) hemsida gällande folkhälsoarbete. Den egna personalen är mig veterligen också en del av folket och ingår därmed i hälsoarbetet.
Så kom igen landstinget, visa att ni menar allvar och se till att arbetstidsförkortningen för era skiftarbetare förbättras radikalt! Var ett föredöme för andra landsting. Som bonus får ni säkerligen fler sökande på alla vakanta tjänster.