Alliansen och Sverigedemokraterna har flera gemensamma mål, att ta makten från sittande regering i valet 2018 är så klart ett av dem. Deras största fasa är att Socialdemokraterna tillsammans med Miljö- och Vänsterpartiet ska hinna genomföra politiska förändringar som får människor att känna sig hoppfulla inför framtiden. Därför gör de allt för att stoppa de förslag som kan hjälpa den stora massan i sin vardag. En strategi är att smutskasta ett ord som de ofta använder för att beskriva regeringens politiska förslag – socialism.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I tidigare valrörelser har de valt andra ord att förvränga innebörden av. Sverige har en stark arbetarrörelse, en klass i samhället som producerar och genererar till samhället. De som bär den stora bördan. Inför valet 2006 lanserade sig Moderaterna som det nya arbetarpartiet, den politik de förde var absolut inte till godo för arbetarklassen. Det var politik som lönade sig för de som hade trygga arbeten och pengar på banken. De lyckades med att splittra arbetarklassen genom att ställa arbetare mot arbetare. Det räckte för att vinna valet och nu är de igång igen.
Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt beskyller regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag för att vara socialistiskt, i budgetdebatten beskriver han socialism som en destruktiv politisk inriktning. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har vid flera tillfällen använt ordet socialism som kritik mot de förslag som läggs fram för riksdagen. De har en tydlig agenda att skapa en opinion mot en politisk inriktning som har varit mycket framgångsrik för Sverige.
Det finns en romantisk bild av Sverige som ett historiskt rättvist, jämlikt och jämställt land. Många partier målar upp en bild av att det var bättre förr, och visst kan det kännas lockande med ett samhället före utförsäljningen av allmännyttan och vinster i välfärden. När skolresultaten var bra och heltidstjänster var norm. Det som har hänt i Sverige sedan dess är just saknaden av socialism i politiken.
Socialism strävar efter ett jämlikt samhälle. Ideologin går ut på att om kollektivet mår bra så mår varje individ bra. Alla främjas av att ta hand om varandra. Oavsett var i samhällsskiktet du befinner dig så tjänar du på att de som har det sämst ställt får det bättre, för då minskar kriminalitet och andra uttryck av vanmakt. Att så många som möjligt har det bra borde vara positiva inslag i en statsbudget. Men det går tvärt emot kapitalism, som bygger på att människor ställs mot varandra så att konkurrensen i samhället ökar. På så sätt kan de som profiterar på marknaden få hög avkastning. Oppositionen i Sverige är för kapitalism så de är så klart rädda för socialism.
Inför valet 1982 försökte borgarna med samma metod som nu, Olof Palme (S) svarade till slut på smutskastningen av socialismen med sitt berömda tal "Därför är jag demokratisk socialist". Det är åter dags att förtydliga ordets innebörd i debatter och att försvara de reformer och förslag som leder till ökad jämlikhet och ett rättvisare samhälle.
Jag uppmanar alla rödgröna politiker att öva på sina "Därför är jag demokratisk socialist"-tal inför valrörelsen. Det är dags att fylla människor med hopp inför framtiden.