Magdalena Andersson hade lika gärna kunnat vända sig till Sverigedemokraterna, nicka artigt mot Jimmie Åkesson och säga ”ni hade rätt i det här”. Resten av regeringen, i form av Stefan Löfven och Gustav Fridolin, backar inte upp hennes påstående. Förhoppningen är att få röster från alla håll, genom att säga olika saker. Risken är dock att de tappar alla.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”I andra EU-länder bör det vara lättare att få jobb” säger Magdalena Andersson. Hon vet inte exakt var de ska ta vägen, men hit ska de i alla fall inte. En annan S-minister gick ungefär samtidigt ut med en debattartikel i DN. Den handlade om att ”svenska värderingar” bör läras ut till nyanlända. Som att ”integrationsproblem” består i att utlandsföddas ”värderingar” inte är svenska nog. Tillsammans målar de båda ministrarna upp en mörk bild av de som invandrat till Sverige. Det är människor som har så svårt att ta till sig svenska värderingar och det svenska språket, att de helt enkelt stänger sig själva ute från samhället. En bild som ministrarna själva vet är osann. Kan de verkligen ha missat alla rapporter som uppgivet slår fast att utlandsfödda stängts ute från arbetsmarknaden, oavsett deras utbildningsnivå?
Håll i er nu, ni som gillar ”fakta framför åsikter”. Här kommer lite rapporter som regeringen inte kan ha missat. Resultaten visar en av de största orsakerna bakom arbetslöshetssiffrorna för de med invandrarbakgrund.
I en sammanställning som regeringen beställt(!) redovisas flera studier om arbetsmarknaden. De visar att möjligheten att ens bli kallad till arbetsintervju om du har ett namn som inte låter svenskt, är en tredjedel lägre än om du heter, säg, Andersson eller Johansson. I studien är den enda skillnaden bakgrunden, men alla är födda i Sverige. En annan rapport visar hur arbetsförmedlingen hellre rekommenderar utbildning till de som ser typiskt ”svenska” ut. Oavsett skillnader i hur stor chans de bedöms ha att genomföra utbildningen, om de talar med brytning eller chansen till arbete efteråt.
”Men det handlar ju om klass” är det många som anser inom vänstern när man pratar om integration. Och det gör det. Problemet är att oavsett vad du har för utbildning eller erfarenheter sedan tidigare, så är du i första hand en invandrare när du kommer hit. I alla fall enligt arbetsmarknaden. Och det verkar vara viktigare än det stora behovet av arbetskraft. Utan likvärdiga möjligheter till arbete och utbildning ökar klasskillnaderna. Och det gör dem snabbt i Sverige, snabbare än i något annat OECD-land. Saknar du dessutom ett ”svenskklingande” namn försämras möjligheterna ytterligare. Men det är inte på grund av dig, det är systemet.
Sverige behöver fler som arbetar. Det har vi gjort länge, och det är en av de stora anledningarna till att vi haft en så ”generös” invandringspolitik. Invandrare har räddat både glesbygd och städer med arbetskraft som tar hand om våra sjuka, våra äldre och våra barn. Men tacken är en regering som pratar som om det handlar om invandrares problem att anpassa sig till Sverige och svenskhet, snarare än Sveriges problem att förebygga diskriminering. Vi har en av världens mest öppna och progressiva värderingar enligt flera studier, men misslyckas med att praktisera dem i verkligheten.
”Vi borde haft en öppen och ärlig diskussion tidigare om integrationsproblemen, där man inte insett alla svårigheter och hur lång tid det tar för många att få jobb, tyvärr.” Så sa finansminister Magdalena Andersson i december, och satte agendan för vad vi kan vänta oss inför valåret 2018: Kappvändarpolitik, med snabbare vändningar än någonsin tidigare.
Länkar:
https://publikationer.vr.se/produkt/rasism-pa-arbetsmarknaden-en-inventering-av-forskningslaget-2017/
http://www.uka.se/download/18.12f25798156a345894e2a58/1487841909710/isbn91-85027-06-5.pdf (bland högskoleutbildade)
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/rekrytering-1
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.