Arbetsmarknadens parter sitter i avtalsförhandlingar, det betyder att arbetstagare och arbetsgivare ska komma överens om vilka spelregler som ska gälla i respektive bransch. Vad är en rimlig lön och vilka rättigheter och skyldigheter har de olika parterna? Det som förhandlingarna leder fram till skall skrivas ned i de kollektivavtal som kommer att gälla framåt.
För Handelsanställdas förbund, facket för dem som bland annat är anställda i butik och lager står mycket på spel. När kraven har lämnats står det klart att arbetsgivarna vill frysa lönerna och de vill kunna anställa på otrygga anställningar under längre tid än nu. Detta är tvärtemot vad arbetarna kämpar för. Under de senaste veckorna har jag träffat många som arbetar i butik runt om i länet. Deras berättelser om sin arbetssituation och hur den påverkar deras vardag berör och aldrig har kampen för ett bra avtal känts mer angelägen.
– Ibland börjar jag 05.00 på morgonen, i bland slutar jag efter 20.00. Barnomsorgen har inte öppet då, så min son får ofta sova hos mina föräldrar. Det är tungt för jag har honom bara varannan vecka och då hinner jag knappt träffa honom. Hur förklarar jag för en tvååring att jag inte vill vara borta men måste?
I dag är det många inom butik som börjar arbeta tidigt på morgnarna, på grund av låg bemanning hinner inte personalen plocka i hyllorna när butiken har öppet. I dagens kollektivavtal räknas inte morgnar som obekväm arbetstid, facket vill att tiden mellan 05.00 och 07.00 ska ersättas med ob-ersättning precis som kvällar och helger.
En annan berättar:
– Jag får skriva på ett kontrakt varje gång jag är inne och jobbar. Jag har varit här i flera år men vet fortfarande inte med säkerhet om jag kommer att få vara kvar. Men det tror jag, de behöver alltid personal. Fast det vore ju bra att ha det på papper, när vi flyttade in i lägenheten vi bor i var det tur att min sambo hade fått jobb. Han står ensam på lägenhetskontraktet för att jag inte kunde bevisa att jag har arbete.
Handeln är en av de branscher som missbrukar anställningsformen Allmän visstid mest av alla. I dagligt tal brukar det kallas sms-anställning. För arbetarna blir inkallade med mycket kort varsel. Det finns ingen trygghet. Man vet inte när nästa arbetspass kommer och vardagen blir omöjlig att planera. Facket arbetar ständigt för att de anställda ska ha trygga jobb som de kan leva på, både i avtalsförhandlingar och genom att påverka politiken. Arbetsgivarna vill i stället kunna visstidsanställa under ännu längre period än i dag.
Att parterna står långt från varandra i början av förhandlingar är inte ovanligt men nu har politiska partier lagt sig i parternas förhandlingar. Centern och Liberalerna har hotat/föreslagit att om inte parterna kommer överens om att sänka lönen för arbetarna kommer de att lägga förslag på lagstadgade skamlöner för unga och nyanlända. Det är i så fall slutet för den svenska modellen och stopp för jämlika löner och den integration Sverige hitintills har eftersträvat. Det är helt enkelt ett riktigt korkat förslag och ett opassande utspel.
Facket växer, anställda vet att kraven på trygga jobb som man kan leva på är värt att kämpa för. Vi kommer aldrig tillåta att arbetare ställs mot arbetare. Sverige kan bättre, nu avgörs framtiden.