Det gör Ryssland också.
För att inte tala om västerländska tech-företag som återkommande avslöjas med fingrarna i de diktatoriska syltburkarna.
Om detta berättar vi mer i veckans nummer av ETC. Kina vill bli en cyberstormakt och göra sin censurerade modell av internet till global konsensus. Ryssland å sin sida har exporterat övervakningsteknologi till auktoritära stater i postsovjetiska Centralasien. Därutöver har vi västerländska företag som försett regimerna i Syrien, Iran och Saudiarabien med verktyg för internetcensur och digital övervakning.
Anledningen till att vi inte stannar vid att förfasa oss över Kinas censur- och övervakningsexport, som de flesta andra tidningar som berört ämnet gör, handlar inte om att förminska eller relativisera Kinas digitala diktatur. Det handlar i stället om att visa hela bilden.
Kinas export till auktoritära regimer är väldigt oroväckande, det är därför vi följer den. Deras teknik ligger i den absoluta framkanten och dess sociala kreditystem, där medborgarna rangordnas och ges poäng utifrån alla upptänkliga aspekter i deras liv är värre än något Orwell kunnat hitta på. Landets försök att ge sig själv en ledarroll när det kommer till internet, sker mycket målmedvetet, på flera plan samtidigt. Men de är långt ifrån ensamma om att exportera teknik till förtryckarregimer. Och det som sker närmare hem har vi större chanser att påverka.
Det pågår just nu en kamp där människorättsorganisationer försöker stoppa utvecklingen mot att förtryckande regimer får allt mer sofistikerade medel att förfölja sina medborgare med. Nya initiativ har bildats, som till exempel CAUSE, där flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty och Reportrar utan gränser gått samman. CAUSE verkar för att få till en reglering av tech-företags exporter av övervakningsutrustning, för att dessa medel inte ska hamna i händerna på auktoritära regimer och användas till förtryck och förföljelse. I EU har också försök gjorts för att få till stånd en reglering där export av övervakningsteknik måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter.
Sverige står på fel sida i den här kampen.
Sverige motarbetar försöken att försvåra export av övervakningsteknologi till människorättsförbrytare. Enligt ett läckt EU-dokument försöker Sverige, Finland och Storbritannien och sex andra länder underminera EU:s ambitioner att begränsa exporten av övervakningsteknologi till länder med undermåliga människorätts-cv:n. Om detta skrev Helsinki times i början av november. I dokumentet argumenterar de nio länderna för att regleringar skulle hota arbetstillfällen och försätta europeiska företag i ett sämre konkurrensläge, då inte omvärlden har liknande begränsningar för export av dylik teknologi.
Utvecklingen av bilden av tech-branschen från – kolla vilken demokratiserande kraft! kolla vad sociala medier var viktiga under arabiska våren! – till att techföretag i stället anpassar sig till auktoritära regimers krav på censur, eller är aktivt behjälpliga i att leverera mjuk- och hårdvara för att förtrycka folket, har inte varit snygg. Och som alltid är det pengar som talar.
Vi kan inte förlita oss på företagens goda vilja. Exporten måste regleras via lagstiftning, precis som exporten av vapen. För i händerna på dessa regimer är det precis vad den här teknologin är. Att Sverige bromsar sådan reglering är en skam. Vi ska självklart vara kritiska mot Kinas export, men vi måste också sopa framför vår egen dörr.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.