Det här blir inte bara årets sista ledare, utan faktiskt den sista ledartexten någonsin i ETC Malmö, vilket självklart känns något vemodigt. ETC har försökt göra något som är svårt att lyckas med i det högerdominerade och marknadsliberala medieklimatet som råder i Sverige. Nämligen att förmedla hopp, att belysa orättvisor och att berätta om fickor av motstånd mot allt det mörka.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att få skriva här har varit en ynnest och en utmaning.
När jag funderat på vad jag vill ska vara mitt sista ämne att prata om så är det just vikten av de fickorna av motstånd. Det är hög tid att den som tycker och tänker vänster nu börjar organisera och agera vänster. Både inför det nya året och inför framtiden. Då tänker jag att man behöver veta följande saker:
Bygg allianser – stötta varandras kamper
Ibland solidariserar folk med ens kamp för att de förstår ens sak och ibland gör de det för att de fått uppbackning och stöd tidigare och vill ge tillbaka samma solidaritet. Inte sällan ingår det då att de därigenom lärt sig om nya rörelser och kamper. Sveriges arbetarrörelses historia av att demonstrera för Chile och Sydafrika eller mot Franco-diktaturen är perfekta exempel på detta.
Det finns inte något negativt i att bygga allianser som till ytan inte har med varandra att göra. I Malmö är vi bättre på det här än i många andra städer men det finns alltid rum för förbättring. Några som varit bra på att bygga allianser och solidaritet är aktivisterna som organiserar Kontrapunkt. Oavsett om striden handlar om att erbjuda en plats för stadens hemlösa att finnas på, eller att dela med sig av sina resurser och sina aktivister för andra rörelser så har Kontrapunkt varit en plats som bygger praktisk solidaritet i handling, utan att bygga personkulter.
Lär av andras segrar – och misslyckanden
För fyra år sedan var det väldigt få som hört talas om kravet om samtycke och ännu färre som kunde redogöra för varför det var viktigt. Men genom att popularisera begreppet, genom att trycka upp t-shirts, skapa ambassadörer, genom att droppa det i samtal och sprida det i konst och kultur så har Fatta-rörelsen vunnit sin första strid. Nästa år skrivs samtycke in i lagen. Kampen är inte slut där. Det betyder fortfarande inte att rättsväsendet är fria från de förutfattade meningar som leder till en bristfällig förståelse för sexualiserat våld, men förhoppningsvis kan samtycke vara ett steg i riktning mot att freda kvinnors kroppar från den destruktiva manliga sexualiteten.
Var ödmjuk
Om det är något som hösten lärt oss så är det vikten av att lära om, att bryta dåliga mönster, att vara beredd att lyssna, se saker från någon annans perspektiv. Det betyder allt.
Fortsätt att lära nytt och lära om. En solidarisk och rättvis värld, där resurser används klokt och för allas gemensamma bästa förutsätter att vi tillsammans släpper egot och faktiskt börjar lyssna på andra behov än våra egna. Fatemeh Khavari och organisationen Ung i Sverige har varit djupt inspirerande röster att lyssna på för att påminna sig om att det är skillnad mellan att vara kompromisslös och att vara respektlös.
Jag hoppas att vi alla kan bli mer som Fatemeh. Vi har mycket arbete framför oss.
Hanin Shakrah