I morgon är det alltså julafton. En tradition jag sedan jag blev vuxen bara observerat utifrån. Nu för tiden anser jag det vara en dag man jobbar på för att få extra betalt. Eller en dag för att se tecknat som ger en nostalgitripp från barndomen.
Trots att jag i vuxen ålder aldrig känt behovet av att fira jul har jag alltid förundrats av allt det som sker runtomkring själva julfirandet.
Och här kommer en förfrågan till Sverige: Kan vi fira jul på ett alternativt sätt imorgon?
För det första: konsumtionshetsen är brutal. Marknaden har verkligen lyckats spela på människors dåliga samvete och fått oss att tro att den som köper dyrast och flest älskar mest. Pressen har också förts över till ensamstående föräldrar i en svår ekonomisk sits. Många ensamstående föräldrar räknar julen som en av de värsta högtiderna eftersom det efter helgen ska visas upp vilka presenter man fått. Vilken unge som älskats mest.
Verksamheter som Barn till ensamma mammor, Mitt 127, Giving People, Childhood och Stadsmissionen har tagit på sig uppdraget att agera jultomte och ge barn som annars skulle få en paketfri julafton en julklapp.
Bättre vore om vi i år frågade oss om julafton verkligen ska handla om antal paket och presentpriser.
För det andra: Många kvinno- och tjejjourer över hela landet vittnar om att samtalen som kommer in strax före och efter jul är extra intensiva. Kvinnorna som ringer före julen vill ofta försäkra sig om att jourerna har öppet under julhelgen om situationen skulle kräva det. Många kvinnor känner också press över att behöva gå tillbaka till sina förövare under helgen, ofta för barnens skull. Under själva julen väljer man att bita ihop, leka lyckliga familjen och stå ut med en ohållbar situation för att man tänker att det är det som krävs av en. Efter julen, då kvinnorna tillbringat mycket tid med sina förövare, blir samtalen till jourerna som flest.
Enligt en sammanställning av kvinnojourförbundet Unizon kommer nio av tio kvinnojourer ha öppet under jul och nyår för att förmedla en trygg plats för mammor och barn. Man räknar med att omkring 200 kvinnor och lika många barn kommer spendera sin julhelg på något av dessa boenden.
I morgon hoppas jag att vi tänker på dessa kvinnor och barn som önskar sig en jul fri från hot och våld. Samt att kvinno- och tjejjourerna får den finansiering de behöver för att bedriva denna livsviktiga verksamhet. Och att vi under hela året aktivt arbetar mot mäns våld.
För det tredje: IOGT-NTO har i år, för åttonde året i rad, kampanjen Vit Jul för att uppmärksamma att alla barn bör få fira jul tillsammans med föräldrar och andra vuxna som är nyktra. När skola, sportaktiviteter, fritidsgårdar och förskolor är stängda är ofta det enda alternativet att tillbringa tiden med familj och släkt, som under denna helg kommer dricka en hel del. Och jag vet att det här är en känslig fråga i Sverige. Alkoholen är helig.
”Det gör ont när mamma dricker. Inte på mig, för slag har aldrig varit i närheten. Men i mig, när det blir sluddrande och vinglande och lismande. Det har varit så så länge jag kan minnas, och det är lika jobbigt varje år” skriver en dotter på ett internetforum.
Jag önskar att vuxna i morgon kan lägga bort flaskan och fokusera på att vara närvarande för barnen. För att barnen uppmärksammar mycket mer än vad vi tror.
Jag önskar alltså er alla en god, konsumtionshetsfri, våldsfri och alkoholfri jul.