I valrörelser pratar vi politiker nästan bara om de egna valprogrammen och letar fel på de andras. Det blir någon konstig konkurrenssituation om hur var och en ska bygga vårt enda samhälle. Det är lätt att glömma att ett gemensamt samhälle skapas av oss alla gemensamt. Alla har ett ansvar, även väljarna. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Bergslagen ska vara en plats där alla som vill ska ha möjlighet att bo och leva. Vi som bor i Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg vet att det är fantastiska platser att bo på med fina omgivningar, goa människor och en livsbejakande kärvhet. Men vi vet också att nedskärningar och arbetslöshet drabbar våra kommuner i högre utsträckning än andra. Vi är känsliga för negativ befolkningsutveckling vilket hotar kvaliteten på välfärden. När någon i vår omgivning flyttar blir det liksom lite tomt efteråt. Även städer som växer snabbt har problem då de inte hinner göra nödvändiga utbyggnader. Sverige håller på att dras isär och det är olika förutsättningar beroende på var du bor. Förutom maktojämlikhet kommen ur klass, kön och etnicitet har det uppstått en geografisk orättvisa.
Det finns ingen naturlag att det behöver vara så här. Snarare är det resultatet av en frånvarande regionalpolitik. Vi har haft högerpolitiker som i åratal har trumpetat ut att ”marknaden” sköter samhällets resursfördelning på bästa sätt. Vi hör främlingsfientliga som bara skyller på invandringen. Men verkligheten visar ju ett annat. ”Marknaden” sköter inte allt till det bästa utan snarare ofta förvärrar situationen. Och orterna i Bergslagen har alltid präglats av inflyttning. Utan invandring vore vi förlorade för länge sedan.
Det är en stor politisk uppgift på regionnivå att utjämna denna geografiska klyfta. Vi kan börja med en utvecklad kollektivtrafik som är gratis för unga upp till 25 år samt lokaltrafik i de mindre kommunerna. Med välriktade näringslivssatsningar och ett tydligt samordningsansvar för nyetableringar får vi en region som samverkar för utveckling i stället för att kommunerna ska konkurrera med varandra. Regionens forskningsverksamhet bör utvidgas från enbart medicinsk forskning även till regionala utvecklingsfrågor. Vinsterna från våra naturtillgångar bör användas för regionala utvecklingssatsningar. Vi behöver också särskilda utbildningsinsatser i kommuner med hög arbetslöshet. Med ett aktivt folkhälsoarbete minskar vi skillnader i hälsa mellan olika samhällsgrupper. Vi måste ha en jämnare fördelning av tillgången till bostäder i länet. Vi ska fortsätta arbetet med lokalt producerad miljövänlig el. Minst en procent av driftsbudgeten i regionen ska gå till kultur och idrott. Örebro län ska vara den första regionen i landet med regionfinansierade avgiftsfria kulturskolor. Det ”bortglömda” regionvalet kanske är den viktigaste arenan framöver för ett levande Bergslagen. Det är väljarna som bestämmer hur framtiden ska se ut.
Jag tänker ofta på huvudbudskapet i den fantastiska föreställningen Bergslagsdansen som spelades i Hjulsjö i somras. Den sade: ”Vi finns i Bergslagen och vi tänker stanna här.” Det är på vår plats våra drömmar ska förverkligas. Längtan till det gröna gräset på andra sidan är ofta någon slags chimär, kanske en tillfällig förälskelse. Men det är här vi lever och verkar som vi kan åstadkomma en förändring på riktigt. Jag tänker stanna här!
Framtiden i Bergslagen är inte något som bara händer. Vi måste aktivt skapa den. På söndag har vi alla en gyllene chans. Ta den!