Hoppa till innehållet

Ledare

Somar Al Naher: Jag placerade mina barn på skolan de andra valt bort

Somar Al Naher
”Vad betyder ”valet” vi har gjort? Säger valet att jag är en dålig förälder som valt en eventuellt ”sämre” skola?”

”Vad betyder ”valet” vi har gjort? Säger valet att jag är en dålig förälder som valt en eventuellt ”sämre” skola?”

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Forskning visar att skolvalet främst utnyttjas av resursstarka familjer där föräldrar har hög utbildning. Det skapar ett A och B-lag.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

Det fria skolvalet har många baksidor men vi pratar sällan om vad det gör med oss socialt. När välutbildade svenska föräldrar inte vill ha sina barn i blandade skolor uppstår slitningar i relationerna.

I samband med höstterminens skolstart är ett vanligt samtalsämne bland föräldrar just vilka val de har gjort. Och med det kommer också diskussioner om de skolor som aktivt har valts bort. Det har hänt att föräldrar jag pratat med berättat att de ratat en skola på grund av en känsla de har eller på sin höjd hört ett ”dåligt rykte”. 

När de sen inser att jag valt att placera mina barn på just den skola de valt bort uppstår en konstig stämning. Den andra föräldern känner sig dum och man själv känner sig usel. För vad betyder ”valet” vi har gjort? Säger valet att jag är en dålig förälder som valt en eventuellt ”sämre” skola?

Jag bor i en stadsdel i Stockholm med blandade boendeformer, och här finns några olika skolor, en privat och två kommunala. Den ena kommunala är en klassisk traditionell skola som har allt, ett eget bibliotek, en matsal där de tillagar maten själva och en gympasal. 

Eftersom det är en kommunal skola så välkomnar den barn med alla styrkor och utmaningar, det vill säga barn med särskilda behov, barn med NPF-diagnoser, barn som kommer från arbetarhem, barn som nyss lärt sig svenska. 

Det gör att de sammanslagna betygens genomsnitt kanske inte alltid hamnar på topp. Men det säger absolut ingenting om kvalitén på undervisningen eller skolan. Och eftersom det är en skola för alla barn så har det i perioder uppstått ett rykte om den. Den anses vara lite sämre (baserat på känslor) än grannskolan i närliggande område som visserligen också är kommunal men den ligger i villaområdet.

Vad som överraskat mig är alla de människor som säger sig vara progressiva och som hellre tar villaområdets skola, eller den privata. Vissa åker en bit bort till en annan skola än den kommunala i centrum. Trots att den skolan har allt, inklusive ett fullbemannat fritids med utbildade pedagoger.

Inte konstigt att vi får en segregerad skola när vuxna väljer bort skolor baserat på fördomar och vaga ”rykten”. Ja systemet är upplagt för att skapa ett A och ett B lag bland barnen men vi föräldrar drar vårt strå till stacken.

Forskning från Stockholms universitet och IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att skolvalet främst utnyttjas av resursstarka familjer där föräldrar har hög utbildning, de väljer också oftare fristående skolor och väljer bort skolor i socioekonomiskt utsatta områden. ”Det fria skolvalet i kombination med fler fristående skolor är viktiga orsaker bakom den växande skolsegregationen.” 

Att prata om segregation är inne just nu men debatten är både skev och förljugen. De flesta riktar udden mot föräldrar med invandrarbakgrund. Få partier och debattörer vågar prata om systemet som skapar segregationen. Än färre pratar om de resursstarka föräldrar som fördjupar segregationen genom att flytta så fort det riskerar att bli lite obekvämt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.