Hoppa till innehållet

Ledare

Johan Ehrenberg: Jag har väntat på attacken mot Dagens ETC – nu kommer den

Johan Ehrenberg
Bild: Montage. Bilder: Shutterstock

Dagens ETC

Så här kan Dagens ETC bli så stark att varken branschen eller politiken kan stoppa den

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Jag har väntat på det. I takt med att Dagens ETC och våra andra medier blir en allt större politisk kraft i samhället, i takt med att allt det som ofta ignoreras eller försvinner i borgerliga medier lyfts upp och skapar nya debatter, nya rörelser, så kliar det alltmer i fingrarna hos den utförande makten, alltså politiken, att försöka bli av med det där som stör.

Få bort de där rösterna som inte är med mellan skål och vägg.

Jag har ju sett det gång på gång under de 46 år som ETC-tidningar funnits. 

Jag vet hur det fungerat och jag är inte naiv nog att tro att något verkligen förändrats.

Jag vet att den makt det innebär att kunna ge ut fria radikala tidningar och därmed ändra berättelsen om vad som är viktigt kommer möta motstånd.

Och nu kommer det.

Presstödet håller hastigt på att göras om. Ja, hastigt, numera sker förändringar inom stat och politik i snabba kast – tänk Nato – och det sker utan att något verkligt motstånd hinner skapas, när förändringen väl är gjord anpassar sig alla och det som händer är att skandalerna som uppstår kallas misstag men ”nu är det som det är”. Tänk friskolor.

En utredning presenteras redan 27 juni. Nej, Dagens ETC har inte bjudits in för dialog av utredaren Mats Svegfors, moderat och tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Och av allt att döma kommer förändringarna vara nästan målinriktade mot att straffa ut några få medier. (Du läser med om detta idag på nyhetsplats.)

Medierna som är nationella, de som inte tillhör någon partigrupp och de som är så stora att de faktiskt kan bli irriterande. Små partitrogna blad kommer nog alltid få fortsätta. Men inte riktiga fria journalistiska röster.

Därför är det nu dags att tänka om innan det är försent.

Ta fram planen hur vi skapar en röd och grön daglig nyhetstidning som är så stark att den inte kan hotas vare sig av presstödsförändringar eller andra branschpåhitt.

Det nya presstödet ska, enligt förhandsuppgifterna, satsa på ”lokala medier”. Det låter ju fint men sanningen är att det idag finns väldigt få nationella tryckta dagstidningar, nästan alla är lokala. Men inte Dagens ETC. Vi har anställda i Göteborg och Örebro men vi gör en rikstidning, 

Om man menar allvar med lokala medier så betyder det faktiskt att Bonnier-koncernen får bingo eftersom man köpt upp merparten av landets lokala tidningar i en stor affär förrförra året. Det samlade presstödet till mediejätten är nu så stort att hela vinsten kommer från det.

Man kan leende skaka på huvudet åt det hyckleriet (Bonnier har förut alltid bekämpat presstöd), men leendet krymper när man inser att när vi på ETC storsatsade på lokala tidningar inför valet 2018 och faktiskt, med läsares hjälp, fick igång elva tidningar som tillsammans hade kunnat påverka den lokala valdiskussionen, ja, då ändrade presstödsnämnden raskt bedömningen av prenumerationerna och vi fick lägga ner allihop. 

Samtidigt angreps Dagens ETC sommaren 2018 av nämnden ekonomiskt och bara en stor läsarinsamlingen gjorde att vi kunde arbeta oss ur det där. 

Idag är vi större och starkare än då, men just därför mer utsatta.

Presstöd – som numera kallas mediestöd – är ett politiskt instrument som väldigt enkelt kan vändas från stöd till död.

Det är inte styrt av vanliga juridiska regler, det går inte att överklaga, det finns ingen möjlighet att diskutera med de ansvariga, allt är en byråkratisk mardröm och just därför så effektiv och farlig.

Jo, jag tycker att många, även journalister, är naiva i sin syn på staten och politiken och olika typer av stöd. Det är farligt att tro att det finns en samsyn kring yttrandefrihet och demokratiska fria röster som en självklarhet, media handlar inte om tyckande eller principer.

Media handlar om makt.

Och det enda sättet att bekämpa makt är med motmakt.

Presstödet startade faktiskt som en del i partistödet. Det skapades, för att rädda socialdemokratiska och centerpartistiska tidningar som var i underläge mot de liberala, inte i upplaga utan i annonsintäkter. Mediedöden sedan dess har handlat om att S förlorat det mesta, C sålt ut (det hamnade tillslut hos Stampen och nu alltmer hos Bonnier), V och MP saknar mediemakt och det är idag lobbyorganisationer som Tidningsutgivarna som driver på för mediestödsförändringar – till exempel momsfrihet, som bara skulle gynna de stora ägarna, inte de små – men det diskuteras aldrig som politik.

Fast det är politik bakom alltihop.

När presstödet nu görs om igen så är det för att de stora vill ha mer och politiken levererar gärna om man samtidigt kan slippa sådant som stör.

Hela konstruktionen kommer leda till ännu mer osäkra regler, tuggummiparagrafer som kan tolkas av en politisk nämnd lite hur som helst. Partierna behöver nämligen medierna för man har för länge sedan förlorat själva rörelserna som byggde dem. Man har lite folk och medierna blir partiledningarnas enda verkliga möjlighet att nå fler. Men partierna behöver inga medier som har andra agendor än partierna själva.

Det är kanske lätt att tro att all tidningar är samma sak, de ser lika ut och de har liknande språk och samma händelser i nyhetsflödet. Men det är en enorm skillnad om en tidning skriver om avtalsrörelsen utifrån varför lönerna måste upp, jämfört med medierna som upprepar expertpåståenden om att löneökningar är farliga för ekonomin.

Det är en enorm skillnad på medier som försöker guida i omställningen från globala fossila miljardskandaler ner till individnivå och egen odling och sol, till de som försöker vara bekväma och säga att biodiesel är bättre för att de tror att människor vill vara oansvariga och lata.

Det är en stor skillnad om man ser Turkiets utpressning som ett problem för en Nato-ansökan eller om man ser det som ett hot mot kurder och andras mänskliga rättigheter.

Media är makt eftersom media kan ge liv till berättelserna som förändrar politiken.

Dagens ETC är fortfarande en liten tidning, vi har lyckats nå 15 000 prenumeranter och vi är riktigt stora i räckvidd via det digitala. Men den verkliga makten ligger i att vi tillsammans med läsarna kan skapa så mycket annat. Allt från byggande, energi, sparande, utbildning, film, böcker, mat, transporter och kom ihåg att det som är litet faktiskt kan bli stort.

Men allt bygger på Dagens ETC som en fri röst och den är på riktigt hotad nu.

Min framtidsspaning är att vi, i ett värstascenario med blåbrun regering, 2023 har halverat presstöd och 2024 inget alls.

Idag är det 22 miljoner kronor.

Om något år är risken att det blir noll.

Så fort kan det gå.

Det är därför jag skriver om att det är nu vi måste bygga och skydda det vi gemensamt skapat. Dagens ETC.

Mitt förslag är en plan som liknar den som stiftelseägda The Guardian genomförde.

Så här kan Dagens ETC bli så stark att varken branschen eller politiken kan stoppa den.

STÖDPRENUMERATION

Ja, vi startar det nu. 1 000 stödprenumeranter á 10 000 kronor per år ersätter halva presstödet! Kan du vara en av dem?

FLER PRENUMERANTER

Når vi 20 000 betalade prenumeranter så ersätter vi andra hälften av presstödet. Alltså att vi ökar med ytterligare 5 000 betalande. Vi behöver därför ha många, många nya som får prova tidningen. För att sedan själva vilja fortsätta. Kan du hjälpa oss med namn?

INSAMLINGEN

Vi behöver öka insamlingen så vi kan göra ännu fler avslöjanden och djupa granskningar. Vi vill inte att något parti ska kunna gå till val utan att ha blivit granskat på riktigt. Kan du bidra med en summa, liten eller stor, allt är viktigt?

STIFTELSEN

Ägaren Stiftelsen ETC kommer från 2023 sälja aktier i bolaget Dagens ETC AB där målet är att få in ett aktiekapital på 50 miljoner kronor som ska fungera som en säkerhet och plattform för verksamheten oberoende av allt annat. Vi behöver ha detta kapital för att skydda projektet från den utpressning som offentliga stöd alltid kan bli.

Nej jag tror inte att det går att påverka eller ändra de regler som nu planeras. Jag tror vi måste sluta hoppas och istället göra allt själva.

Vill du vara med?

Du kan agera direkt på www.etc.se/agera.

Och mejla mig gärna med frågor och tankar till johan@etc.se.