Det verkar inte ha någon betydelse hur bolaget avslöjas gång på gång, berättelserna om hur de anställda behandlas, berättelse om övervakning och överstress och så de där helt absurda berättelserna om hur bolaget avläser dig och din konsumtion, till och med via de apparater du beställer från det för att underlätta ditt handlande. Ja, du avlyssnas av ett kommersiellt bolag vars knapp för godkännande du tryckte i eftersom du annars inte kunde använda apparaten och dessutom aldrig skulle orkat läsa det finstilta.
Allt verkar handla om något som vi tycker är privat, alltså konsumtion. Men i själva verket är Amazons mål något helt annat än att dominera marknader.
Bolaget försöker på allvar ersätta dem.
Genom att allt går via Amazon ska det där som kapitalägare ogillar mest, fri marknad och öppen konkurrens, ersättas med inlåsning och dominans.
Med AI och enorm tyngd på börsmarknaden försöker bolaget skapa ett slags modern kontrollerad planekonomi där kunskapen om dig och ditt beteende är själva varan men också instrumentet för att styra och kontrollera andra aktörer. Visst kan andra sälja på Amazon, om de annonserar på Amazon, distribuerar via Amazon och finansierar via Amazon och är beredd att all den kunskap de försöker skapa om det du gör också blir Amazons. I princip kan man säga att de betalar skatt till Amazon om de använder dess infrastruktur.
Ordet skatt är mer rättvisande än att säga att man betalar för en tjänst. Det Amazon gör är att bolaget tar betalt för att andra använder det men också – liksom en stat – tar kontroll över det verkliga värdet, alltså konsumenten (liksom en stats verkliga värde är medborgarna).
När Amazon tar över företag eller utvecklar tjänster som web services – som står för största delen av bolagets vinst – så är det inte en affär man genomför, det är en utmaning mot själva samhället. (Idag står bolaget för 34 procent av all datamolns kapacitet på jorden.) Där vi annars tror oss agera på en marknad där staten i bästa fall reglerar och sätter regler för aktörerna, skapar Amazon en privat styrd arena där medborgarnas behov ska styras utifrån den privata arenans behov och mål.
Det här är politik!
Det här är en framtid vi snubblat in i och som utan tvekan kommer att öka överföringen av rikedom till en mycket liten grupp i samhället, eller kanske man ska säga en grupp som vill vara över samhället.
Det intressanta i detta är att Amazon aldrig hade kunnat bli detta bolag om man inte vägrat leverera vanlig upptrissad vinst som mål för bolaget. Istället har Jeff Bezos upprepat talat om att målet är att styra marknaden långsiktigt snarare än att jaga vinster. Och bolaget har kunnat kombinera spekulanternas tilltro till dominans i framtiden, med en affärsidé där man slår ut andra delar av marknaden, bit för bit, genom att helt enkelt sälja och sprida samma saker med förlust. På samma sätt bygger man med Alexa – det röststyrda högtalarsystemet som ”hjälper dig” – kombinerat med att 80 miljoner amerikaner valt att betala för Prime (ett medlemskap som tar bort fraktkostnaderna), ett system där valet av en vara inte längre är ett val utan där de mesta helt enkelt blir utvalt åt en. Och det Amazon gillar att välja är såklart det Amazon själv säljer och producerar.
Det är alltså inte tjänsterna i sig som är värdet (Prime kostar mer än det ger direkt i intäkt) utan det är kontrollen över tjänsterna och urvalet som skapar den verkliga makten. Och det har lyckats. Man räknar idag med att mer än hälften av nätköpare inte väljer olika nätbutiker, man handlar direkt via Amazon istället.
Det här är kapitalismens våta dröm om monopolisering utan ansvar. För i motsats till en demokrati behöver Amazon varken motivera sitt agerande eller försvara metoderna eller behandlingen av anställda. Bolaget behöver heller inte ta ansvar för konsekvenserna av sin dominans, det finns inget tal om att betala tillbaka till samhället, det finns snarare en dröm om att ersätta samhället.
Och det pågår och växer utan verklig diskussion.
Istället står kommuner i Sverige på kö för att få möjligheten att erbjuda Amazon ett ekonomiskt stöd för att bolaget ska bygga ännu en datahall i det billiga och hyfsat rena ellandet Sverige.
Vi diskuterar ibland de stora bolagens makt och skattesmitning (Amazon är med där) och reser krav på avgifter och insyn. Men det är väldigt naivt så länge man tror att det bara handlar om en affär, en gigantisk butik, ett företag som säljer lite saker.
Kombinationen internet, AI och en lössläppt finanskapital har inte skapat en butik på nätet. Det har skapat en ny privatägd infrastruktur som kan påverka allt. En kommun kan kanske inte bromsa det.
Men det vore hedervärt att åtminstone inte hjälpa draken att växa.