Vintern 2001 hade jag ett par månader kvar av gymnasiet. Jag hade precis fyllt 18 och skulle snart kliva in i en vuxenvärld. Flytta hemifrån och leva ett eget liv.
Flytta, ja. Redan i början av 2000-talet var de flesta överens om att Stockholm hade en ohållbar bostadssituation. Jag tittade på en liten etta som slutade på 850 000 kronor, ett pris som i dag hade varit ett klipp. Det blev att hyra i andra hand och att hoppas på bostadskön. Vägen till ett eget hyreskontrakt kantades av tidsbestämda andrahandskontrakt och att bo svart. Eller ångest över att ha bostadslån utan att ha en trygg inkomst.
Nio år senare flyttade jag in i allmännyttan. Det är ett fantastiskt sätt att bo, för den som har råd att hyra en dyrare, nyproducerad lägenhet eller har haft tid att köa länge nog. För mig som är uppväxt i en kranskommun och har en stark anknytning till Stockholm går det.
Jag har kunnat flytta tillbaka till mina föräldrars lägenhet i omgångar, och har många bekanta som kanske behöver en tredjehandshyresgäst ett par månader då och då. Jag kunde magasinera mina grejor ett tag utan för mycket bök. Hur det är att flytta hit – exempelvis för att arbetsmarknaden här är bättre – orkar jag knappt tänka på.
Att bo i allmännyttan, där spelreglerna, rättigheterna och skyldigheterna är tydliga och respekteras, är en boendeform jag unnar alla som vill bo i en stad. Trenden pekar tyvärr åt fel håll. När jag klev ut på bostadsmarknaden bodde 29 procent av unga vuxna i Stockholm i en hyresrätt, enligt Hyresgästföreningen. Nu är det 18 procent. Sedan valåret 2006 har allmännyttans hyresrätter minskat med 28 000, genom utförsäljningar. En förändrad bostadsmarknad är dyr. Nästan var fjärde ung vuxen som har flyttat hemifrån är beroende av föräldrar eller anhöriga för att klara kostnaderna.
Politikerna i Stockholm plockade ut nästan tre miljarder kronor av allmännyttans vinster förra året. En del har gått till verksamheter som åtminstone på pappret har med boende att göra. Andra delar har stoppats på andra ställen i kommunen. Det är förstås bra om andra offentliga funktioner får mer resurser. Men hur mycket var det vi hade sänkt skatten med nu igen? Behöver vi verkligen ta pengar från just allmännyttan?
Just nu ökar priserna på bostadsrätter. Igen. Mäklarna och bankerna förklarar det med att det byggs så lite. Det är inte så svår matematik egentligen. Samtidigt släppte Stockholms stad häromveckan en rapport som visar att det finns en potential för 140 000 nya bostäder. Vilken sorts bostäder det blir är politiska beslut.