EU-kommissionens strategi för att komma ut beroendet av rysk energi är klar och rationell. Att bygga mer förnybar energitillförsel och att använda energin effektivt.
Mot detta står Putins kampanjer om att förnybar energi är ful, dålig, ineffektiv och egentligen bara leder till mer fossil energi. Dessa påståenden upprepas av företrädare för de länder och partier i Europa som tycker bättre om Putin än EU. För dem gäller det att fördröja utvecklingen av förnybar energi så att beroendet av rysk energi håller tillbaka stödet till Ukraina.
Vi ser det i Ungern som inte ställer upp på EU:s sanktioner, fortsätter att köpa såväl gas som olja och kärnbränsle. Ungern gav i augusti 2022, under Rysslands invasion i Ukraina, ryska Rosatom tillstånd att bygga två kärnreaktorer i landet. Vi ser det i högerpartiet Alternativ för Tyskland som glatt besöker de ockuperade delarna av Ukraina och som tycker Tyskland ska satsa på kärnkraft och brunkol.
Vi ser det också i Sverige där partierna som styr i Norrköping stoppar den vindkraft som skogsindustrin Holmen vill bygga med hänvisning till att den nya regeringen istället vill bygga kärnkraft. Den viktiga skillnaden att vindkraftverken kan leverera el om ett par år, medan kärnkraften kanske kan vara i drift om 15 år. Det låtsas man inte om. Partierna vill ju också förse reaktorerna med uran från gruvor i Sverige och bygga en anrikningsanläggning här. Det tar ännu längre tid. Så det handlar bara om att fördröja utvecklingen.
Men det finns andra kommuner där det går att bygga vindkraft. Putins inflytande råder inte överallt. Så var det än är möjligt: Bygg ut förnybar elproduktion!
Redan före den fossilbränslekris som Putins invasion skapade var sol- och vindel billigare än råolja per energienhet. Därmed hade det blivit en utmärkt affärsidé att ersätta fossila bränslen i transportsektorn och industrin med el. Svensk industri fattade snabbt. Det finns stora planer på fossilfritt stål, fossilfria drivmedel och fossilfri kemiindustri. Men dessa fungerar bara med billig sol- och vindel i Sverige.
Industrin ska använda el för att producera vätgas som ersättning för fossila bränslen. Det betyder att man bara kommer använda el när elen är billig. Detta kommer på ett elegant sätt att balansera variationen i vindkraftens produktion. För denna industri är billig el viktig, inte att den alltid produceras.
Är elen inte billig blir det inget av med dessa industriella satsningar. Finns det ingen billig el någonstans i världen fortsätter man med fossila bränslen. Finns det billig sol- eller vindkraft i Spanien men inte i Sverige flyttar industrin dit.
Idén att bygga betydligt dyrare kärnkraft istället för sol- och vindel är ekonomiskt hopplös.
Kärnkraften behöver omedelbara subventioner. Eftersom den totala kostnaden för ny sol- och vindel redan konkurrerar med kostnaden för att upprätthålla produktionen i existerande kärnkraftverk krävs en reglerande statskapitalism för att skydda kärnkraftbolagen mot konkurrensen från mindre elproducenter.
Så om svensk industri ska kunna bli oberoende av fossila bränslen: Bygg ut sol- och vindel!
Demokratiska friheter och ekonomiskt välstånd är viktiga. Men det viktigaste motivet bakom övergången till förnybar energi är kommande generationers intressen. Att utsätta kommande generationer för risken att ett varmare klimat ska tvinga en miljard människor på flykt i världen samtidigt som snabba klimatförändringar gör att matproduktionen minskar är oacceptabelt. Men en snabb utbyggnad av förnybar elproduktion kan detta fortfarande undvikas.
Klimatförändringar skulle kanske kunna undvikas med dyrare kärnkraft också. Men ur kommande generationers perspektiv har kärnkraften andra problem.
Risken för stora olyckor med långsiktiga konsekvenser har dagens politiker beslutat att subventionera. Om dagens reaktorägare var tvungna att med försäkringar och katastrofobligationen se till att man kunde betala för stora olyckor skulle kärnkraften bli ännu dyrare, stängas snabbare och inga ny reaktorer skulle framstå som ekonomiskt möjliga.
Olyckorna har ju inte bara ekonomiska konsekvenser. I Fukushima ska man lösa problemet med över en miljon ton radioaktivt vatten så att man späder ut radioaktiviteten och sedan skickar ut det i Stilla havet. Utspädningen i havet gör att många i kommande generationer kan drabbas men ingen kan bevisa orsaken.
När förvaret av använt kärnbränsle för ett par år sedan visade osäker därför att flera forskare visat att avfallskaplarna kunde korrodera sönder redan efter 100 år blev reaktorföretagen oroliga att de skulle drabbas av stora framtida kostnader. Då beslöt riksdagen att reaktorägarna skulle slippa betala för dessa framtida kostnader. Det skulle istället framtida generationer skattebetalare stå för,
Som försvar mot dagens generationsegoism: Bygg ut sol- och vindel!