Träspiken är framtagna för möbelbyggen och andra ställen där man inte vill se skruvar och spikar. Men funkar fint inomhus i väggar och tak och golv. Nej, de går inte satt lå in med handkraft, det krävs den där kraften från spikpistolen men sedan sitter det.
Det här är jättekul, bygga hus, även om axlar och rygg tar stryk när jag fortsätter långt efter mörkrets inbrott. Att bygga är att göra och att göra är att få tänka en stund.
Om man skulle räkna alla spikar och skruvar på jorden som skulle kunna ersättas med hårda trästavar, blir det lilla plötsligt stort och många ton koldioxid skulle kunna besparas världen från onödig energikrävande stålspik och skruv. För att inte tala om alla dessa onödiga spikplattor som fyller våra hörnor i jakt på billigt montage.
Det är inte tekniken som är vårt problem. Det är att vi använder fel teknik, i stort som smått.
Hoppet finns i en trästav.
Jag har just släppt en bok – ”Kloka hus” – med chefredaktören för Kloka hem, Gunilla Welin.
En bok som besöker kloka hus runtom i Norden och samtidigt berättar jag om de sex husbyggen jag själv använt åren till. Smått som stort. Misstag efter misstag (man kan mer vänligt kalla det för lärosteg). Jakten på rena material och så latheten som gör att man väljer ”det de säger är bra och godkänt”.
Hur många väggar har man inte målat med fel färg?
Vad är ett klokt hus? Det finns några enkla regler. Material ska vara ekologiskt där det går, återvinningsbart, energisnålt och så ska man bygga utan plast och andra tätskikt som gör att huset inte kan andas. För hus är som vi. De lever i en ständig fukt och temperaturförändring, en klok vägg kan ta in fukt och avge den utan spärrar. Allergiproblem, mögel och annat onödigt försvinner i ett klokt hus byggt med naturmaterial om man gör rätt. Och det är inte dyrare att göra rätt än fel.
Det här är ju inga nyheter. I Sverige har det funnits ekohus och energismarta hus i över 40 år nu. När vi lägger ihop de husen, både tänker energismart och ekosmart får vi ett modernt aktivt hus, ett som gör mer energi än det behöver och därmed gör energi till alla.
Det märkliga är att det fortfarande, efter 40 år, byggs en massa usla hus, betongskelett med usla isoleringsmaterial och hemska plastmattor. Gipsskivornas triumf. Och tunna väggar som sprutar ut värmen helt i onödan.
När vi går igenom de olika sätten att bygga kloka hus är det en tanke som slår. När började det bli såhär illa? När blev hantverket en industri och varför blev den så kass? Tja, vad får man när Skånska Cement byter namn till Skanska och sedan är en av tre jättar som styr byggandet? Man får mycket cement och väldigt många ursäkter ”av ekonomiska skäl”.
Men det här gäller väl inte våra småhus. Villorna? Jo, samma industriproduktion tog över från tegel, trä och äldre material och de små husen blev dåliga energibovar med usla material. Hur många källargrunder har grävts om på grund av mögel de senaste 50 åren? Källare och gillestuga i svenskt klimat är en rätt usel idé. Och varför har man betong på taket?
Vi måste bygga 700 000 nya lägenheter i Sverige. Det kallas bostadsbrist och samtidigt sjunker byggandet. De flesta bostäder kommer vara i dåliga hus skapade av konservativa byggbolag till ointresserade fastighetsägare där kommunen inte ställt de viktiga klimatkraven. För att de inte finns.
Men många av de här husen kan vara egna hem. Sverige hade en egnahemsrörelse på 30-talet där LO-medlemmar fick möjlighet att bygga eget med stöd av fack och stat. Ett statlig investeringsstöd för kloka små hus skulle kunna få bollen att rulla åt andra hållet.
Många hus kan byggas gemensamt, andra av mindre lokala byggare, andra av entusiaster som vågar bygga i halm, i lera, i gammalt tegel eller rakt av i trä. Hus som inte behöver elda för värme, bara för lite mys.
Det roliga med att få besöka dessa hundratals kloka hus är att man ser vad glädje och vilja åstadkommer. Hus är ju drömmar om ett annat liv och den kärlek människor lägger ner i den där väggen (med mycket svordomar – gissar jag – under sena kvällar) är faktiskt härlig att se. Ja, budgeten är tajt men det som framförallt krävs om man ska bygga själv är ju tid. Det tar år, inte månader. Men att bygga 100 000 kloka hus är ingen omöjlighet de kommande fem åren. (Det finns 2,5 miljoner villor/småhus i Sverige.)
Frågan är inte om det går eller hur man gör, frågan är varför de som gör det inte får något stöd.
Det byggs kloka hus. Det finns all teknik och alla erfarenheter att ösa ur.
Själv har jag just fått nytt bygglov för ett torp som ska ha avlopp utan vatten och ingen uppvärmning förutom via solcellerna på taket. Helt i trä med väggar som är 40 centimeter tjocka där isoleringen i träull är 30 centimeter.
Och spikpistolen laddas med nya träspik.