Vi kommer att behöva arbeta längre upp i åldrarna. Den som har tänkt gå i pension vid 65 får kanske tänka om, minst 67 är den nya rekommendationen. Beskedet slår som en hammare i huvudet på arbetare som sliter för att orka med vardagen. Drömmen om en aktiv ålderdom känns långt borta. Hur kommer vi att må när dagen för pension äntligen kommer, när axlar och leder värker redan nu? Hur ska vi stå ut tills dess?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det beror på att vi förväntas leva längre som arbetslivet måste förlängas. Vi har inte råd att vara pensionärer i 30–35 år. Men faktum är att vi inte har råd att vara pensionärer alls som pensionssystemet ser ut i dag. Det orange kuvertet är ingen trevlig läsning för den som inte har dragit någon vinstlott eller har stora summor på privata bankkonton. Samhällets skyddsnät har stora brister. Den som inte har ärvda pengar eller ett mycket välbetalt tryggt jobb kan lätt ramla genom nätets hål och landa i den grupp i samhället som brukar benämnas som ”fattigpensionärer”. Pensionssystemet måste ses över och förbättras.
Men grunden för pension är arbetslivet, och självklart är det där förändringen måste börja. Vi måste in i arbete, orka arbeta och klara vardagen samtidigt som vi arbetar. Problemen på arbetsmarknaden är stora och väldigt spridda.
På ena sidan är de som kämpar för rätten till arbete. För normanställningarna, ett fast jobb med heltid, blir färre och färre inom flera branscher. Den ofrivilliga deltiden drabbar mängder av kvinnor. Det sätter sina spår i löneutvecklingen och pensionsberäkningarna. Otrygg anställning är lika med otrygg framtid och oförmåga att planera in sin vardag. När kommer nästa jobb-erbjudande? Och hur ska hyra och räkningar kunna betalas? En oro som tär på våra kroppar. Pressen att alltid tacka ja till det arbete som erbjuds, att alltid vara tillgänglig.
På andra sidan är de som har mer arbete än de orkar med. De som sliter och arbetar långa arbetspass på obekväm arbetstid utan möjlighet till tillräcklig återhämtning. Stress och tung belastning på kroppen, både psykiska och fysiska påfrestningar sätter sina spår.
Den utveckling som sker i samhället ökar kravet på arbete under obekväm arbetstid. Butiker, nöjen och serviceanrättningar utökar hela tiden på sina öppettider. Näthandeln konkurrerar med så snabb leveranstid som möjligt och det skapar nattarbete inom partihandeln.
Hur ska vi orka? Krav på fler semesterdagar och olika former av arbetstidsförkortning är högt upp på listan över vad arbetare önskar få in i sina kollektivavtal.
Örebro kommun borde vara en arbetsgivare som visar ett gott exempel på hur trygga jobb skapas. På flera platser i landet har man infört sex timmars arbetsdag på prov, resultatet visar att det leder till mindre sjukskrivning och nöjda medarbetare. Samhällsekonomiskt tjänar vi på trygga arbeten som inte sliter ut arbetare.
Pigga pensionärer konsumerar och bidrar till ökad ekonomi, sjuka äldre kostar pengar i vård och omsorg. Det vore försvarbart att satsa pengar på att vi mår så bra som möjligt medan vi arbetar. Trygga normalanställningar med sex timmars arbetsdag, 30 timmars arbetsvecka, är en del i svaret på frågan hur vi ska orka arbeta till en efterlängtad pension.