Allt sammantaget har det här gjort att fyra av de fem största bolagen ökat sina vinster under det första halvåret. Direktörerna får miljonbonusar, ägarna får rekordutdelningarna.
Det här ville vi så klart ställa frågor om.
Inte en chans! svarade Humana.
Vem kan komma ihåg vad som döljer sig bakom alla dessa förskönade bolagsnamn. Humana med det så mänskliga namnet är en börsnoterad nordisk omsorgsjätte som är aktiv inom individ- och familjeomsorg samt personlig assistans. Största ägare är riskkapitalbolaget Impilo.
Tidigare i år varnade vd Rasmus Nerman för ekonomiska konsekvenser kopplade till corona.
”Vi räknar med högre kostnader”, sa han.
Sedan fördubblade Humana ändå vinsten första halvåret jämfört med samma period i fjol, från 42 till 103 miljoner kronor.
Hur är det möjligt?
Dagens ETC ville ställa följande frågor:
Nerman har tidigare flaggat för ökade utgifter för bland annat skyddsutrustning. Hur kommer det sig att ni ändå för ett så starkt resultat?
Hur mycket av vinsten utgörs av statliga bidrag?
Kommer ni att genomföra en utdelning nästa år?
Kommer den eventuella utdelningen att följa Humanas tidigare utdelningsnivå på omkring 15 procent av vinsten?
Nerman har 5,1 miljoner kronor i ersättning (inklusive pension). Hur motiverar ni det?
Blir det någon bonus för vd?
Humana väljer att inte svara.
Följande fullständigt absurda utspelar sig.
”Humana har en policy att vara så transparenta som möjligt. Vi ställer alltid upp på intervjuer även om ämnena kan vara knepiga och svåra. Vi granskas ofta av medier på olika sätt och anstränger oss för att svara på frågor och påståenden. Tyvärr har vi ett enda undantag. Och det är Dagens ETC som tidigare medvetet spridit felaktigheter om Humana och vägrat rätta detta”, skriver Humanas presschef Patrik Silverudd i ett mejl till vår reporter.
Han erbjuder oss att mejla frågor. Men det är att neka intervju. Det skapar en skyddsvall för den granskade som därmed kan undvika alla följdfrågor. Det är en strategi (Engelska skolan vill också bara kommunicera per mejl).
Sådant här hör inte till vanligheterna. Ja, företag och andra granskade kan bli missnöjda med rapportering. Konstigt vore väl annars. Men bojkott… Extraordinärt.
Vad är det som har gjort Humana så negativt inställt till Dagens ETC?
Presschefen riktar en allvarlig anklagelse mot tidningen, att vi medvetet spridit felaktigheter. Vår reporter ber honom att precisera.
”Det är en händelse tillbaka i tiden. Kommunikationen finns inte kvar hos oss”, svarar presschef Silverudd, som för övrigt tidigare var Liberalernas förhandlare mot välfärdsbolagen i region Stockholm.
För att sammanfatta.
Humana finansieras med våra skattepengar.
Humana bojkottar en dagstidning som granskar hur dessa skattepengar används.
Humana har ingen aning om varför man bojkottar.
Men något har säkert hänt i dåtiden. Kanske. Förjävligt var det nog hur som helst.
Till saken hör att jag som chefredaktör inte har något som helst minne om att en publicering utlöst konflikt. Jag tittar närmare på vad vi rapporterat om Humana senaste fem åren. Kan det vara denna? Eller denna? Nej, reportrarna som skrev har heller inget minne av att bolaget ska ha reagerat, definitivt inte med denna sorts bannlysning.
Så vad återstår?
Att ett företag som tjänar grova pengar på en offentligt finansierad marknad inte vill besvara kritiska frågor.
Nej, Humana skickar inga svar per mejl heller.
Det här tyder på att något är allvarligt fel vad gäller hur man ser på sin egen roll i samhället, hur man ser på sitt åtagande mot den allmänhet som förtjänar total transparens.
Vi ser det på alla fronter.
Skolföretag som driver igenom att deras verksamhet hemligstämplas.
Omsorgsföretag som försvårar undersökningar kring hur de hanterat pandemin.
Det är nästa fas i privatiseringen.
Vinstfrågan har man lyckats blockera med hjälp av lojala partier.
Personalens rätt att visselblåsa har man lyckats begränsa.
Nu handlar det om att ge sig själv precis samma förutsättningar som vanliga bolag, trots att man inte är vanliga bolag utan levererar något som är en avknoppad del av det offentliga, fortsatt finansierad av offentliga medel.
Självklart kommer de att tänja gränsen.
Jag hoppas att andra medier ställer frågorna som vi ville ställa till Humana.
Bojkotten verkar ju bara gälla Dagens ETC.
Ännu så länge.