Ska någon behöva sätta livet till för att sjuksköterskor och undersköterskors arbetsvillkor ska ses över och förbättras? I sommar har läget på bland annat Sahlgrenska varit mycket allvarligt.
Patienter med godartade hjärntumörer eller blödningar i hjärnan riskerar att få vänta på operation. Från 1 september kommer neurokirurgen att tillfälligt behöva dra ner 27 vårdplatser till 22. En av de två postoperativa vaksalarna kommer att hållas stängd. Planerade operationer kan fördröjas, då patienter med akuta behov prioriteras.
Orsak: bristen på sjuksköterskor.
Under sommaren har flera sjuksköterskor jobbat dubbelpass på 17 timmar. Det är orimligt och drabbar naturligtvis patientsäkerheten.
”De senaste tre–fyra åren har alla varit jättetuffa, men det känns som om tumskruvarna dras åt ytterligare lite för varje år”, sa Monika Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till ETC Göteborg (21 augusti).
Så ska ingen behöva ha det på sitt arbete.
Tvärtemot vad sjukhusledningen påstår så saknas det inte utbildad personal. Sverige har 164 000 utbildade sjuksköterskor, av dem har 45 000 lämnat yrket för att satsa på en annan karriär.
23 715 stycken har skaffat norsk legitimation. Grannlandet lockar med högre lön och en bättre arbetsmiljö. I Sverige är medianlönen för en sjuksköterska 29 400 kronor. Den som i stället väljer att arbeta på andra sidan gränsen kan tjäna upp till 100 000 kronor mer om året.
Vad krävs för att sjuksköterskor i Sverige ska få en skälig lön? Dagens ETC (26 augusti) har räknat på vad det skulle kosta att erbjuda alla 164 000 utbildade sjuksköterskor i landet en lön på 10 000 kronor mer i månaden. Uträkning visar att prislappen skulle landa på drygt 13,5 miljarder kronor om året. Siffran kan jämföras med kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor som förra året steg till en halv miljard kronor och ökade ytterligare med 70 procent till och med april i år.
Ledningen på Sahlgrenska hävdar med imponerande envishet att krisen beror på brist på sjuksköterskor. På ett sätt har de rätt, det är brist på sjuksköterskor som är beredda att jobba dubbelpass efter dubbelpass till en på tok för låg lön. Ingångslönen på Sahlgrenska är 23 500. En sjuksköterska som i stället väljer att arbeta för ett bemanningsföretag och blir placerad på Sahlgrenska får mellan fem- och tiotusen kronor mer.
Personalbristen är inte längre ett sommarfenomen, det är på god väg att se lika illa ut året om. Läget är akut. Vi kan inte ha en sjukvård där personalen går på knäna och ofta inte ens hinner gå på toaletten på grund av den enorma arbetsbördan. Det är inte mänskligt.
Det är dags att agera. Ge våra sjuk- och undersköterskor rimliga arbetsvillkor och höj deras löner rejält.
Alla ni fantastiska människor som sliter i sjukvården, höj era röster ännu högre och kräv er rätt, vi är många som står bakom er.