Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas.”
Beskrivningen ovan gäller ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål – ”Levande sjöar och vattendrag”. Det miljöarbete som vi bedriver ska nå fram till levande och friska vattendrag som gör att vi alla kan leva ett gott liv. I dag går utvecklingen åt fel håll. Naturvårdsverket lämnar varje år en rapport till regeringen om hur arbetet med att nå miljömålen går. Årets uppföljning visar att 14 av 16 miljökvalitetsmål inte kommer att nås till år 2020 på grund av konflikter med andra samhällsintressen, främst att ekonomi och ohållbar konsumism tillåts gå före miljöhänsyn. Uppföljningen pekar på att endast 5 av 21 län når något miljökvalitetsmål till år 2020 och Örebro län hör till de län som inte når något mål alls.
Årets sommar har varit varm och inbjudit till många badtillfällen. Jag har haft tur som har haft tillgång till bil när badbehovet har blivit påträngande. Vad som är cykelavstånd tenderar att krympa när temperaturen ligger runt 30 grader och fötterna i sällskapet som ska trampa pedalerna är fler och inte särskilt storvuxna. I andra sammanhang som att ta sig till jobb eller aktiviteter tar vi cyklarna över Svartån som flyter förbi 50 meter bort. Men vi går inte dit för att bada.
Svartån räknas i dag som otjänlig för bad. Källorna till bakterierna i Svartån är dagvatten, enskilda avlopp och gödsel från lantbruket. Samtidigt är det Svartåns vatten som används till dricksvatten för de flesta örebroare. När läckage från en toalett i vattentornet Svampen tidigare i år förorenade dricksvattnet framstod samhällets sårbarhet kopplat till vattenfrågan i all sin tydlighet. Dels är det riskabelt att göra många människor beroende av samma vattentäkt eftersom fel i reningssystemet kan uppstå, dels är det skrämmande att vi i så hög grad förstör våra dricksvattentäkter.
Rent vatten är en sinande resurs i världen och det kostar att lösa problemet. I Örebro län och på sikt i hela Mälardalen planerar man att lösa vår framtida dricksvattenproblematik genom att göra Vättern till dricksvattenkälla för flera miljoner människor. Via en 15 mil lång tunnel planeras vattnet att bland annat försörja Västerås. Att planera att satsa dessa enorma pengar på ett så storskaligt projekt visar på hur desperat vattenfrågan har blivit i ett framtidsperspektiv. Att regeringen samtidigt tillåter försvaret att utföra skjutverksamhet i övningssyfte över vårt dricksvatten är horribelt och ett tydligt exempel på just krockande samhällsintressen som sinkar miljömålsarbetet.
Än så länge är det ingen fara att bada i Vättern och våra reningsverk gör att vatten från såväl Vättern som Svartån blir drickbart. Men Svartån är däremot inte badbar och ingen verkar i dag kunna se hur åns vatten skulle kunna svalka örebroarna inom överskådlig tid. Detta är djupt tragiskt och en skrämmande inställning från majoritetspolitikens sida i Örebro. Vi lever i en vacker vattenstad med en å som skulle kunna vara en fantastisk resurs ur rekreationssynpunkt för mer än 100 000 svettande örebroare, men den som vågar sig på ett dopp riskerar en rejäl släng av magsjuka och förstörd semester. Det är ett allvarligt politiskt problem att våra verksamheter förhindrar oss att leva ett gott liv och att politiken inte prioriterar att lösa problemet.
Det är många som har tröttnat på att inte kunna bada i Svartån, vilket har fått miljöpartisten och örebroaren Michael Horvath att starta ett Facebookupprop för att samla alla de människor som just nu längtar efter svalkande stadsbad. Det är en god idé att gå utanför nämndsammanträden för att lyfta en fråga som är angelägen för många, oavsett hur politiskt aktiv man ser sig som i övrigt. När många människor samtidigt gör sin stämma hörd brukar politiken lyssna. Det är hög tid att agera för en badbar Svartå.